2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Belföld

A kispesti jéghegy

A kispesti korrupciógyanús ügyek jéghegyként tornyosulnak az ellenzéki összefogás hajója előtt.

  • A kispesti jéghegy

Kispesten, a baloldalhoz húzó kerületben már 2014-ben megvalósult az együttműködés: az előző ciklusban Gajda Péter MSZP-s polgármester munkáját DK-s és párbeszédes alpolgármesterek segítették, a képviselő-testületben a többséget szintén az összefogás-konstrukció biztosította. Kispest így egyfajta mintakerületnek számít a baloldali erők számára. A 2019-es hangfelvételek nyilvánosságra kerülése azonban hosszú árnyékot vetett az együttműködésre: úgy tűnik, hogy az összefogás gépezetének fogaskerekeit háttéralkuk, füstös, poros szobák kanapéin köttetett mutyigyanús ügyek olajozták meg. Mindez jelentősen rombolja a baloldal hitelességét, amely a korrupció témáját tette politikája sarokpontjává. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy ha a kispesti jéghegy el nem is süllyeszti, de komoly károkat okozhat az összefogás hajóján. Érdekesség, hogy ez eddig nem igazán tűnt fel a szereplők számára, akiknek java része csak most kezd ébredezni.

Gajda Péter polgármester például változatlanul küzd az igazáért, és úgy csinál, mintha csak a hangfelvételek kapcsán tűnt volna fel neki először, hogy régi harcostársa, korábbi párttársa, Lackner Csaba úgy beszél és olyanokat mond, hogy azt egy nagystílű gengszter is megirigyelhetné. A kerületvezető eddigi cselekedetei ráadásul azt a benyomást keltik, hogy mindenáron meg akarja akadályozni az igazság kiderítését. Emlékezetes: a képviselő-testület Gajda által irányított többsége nem szavazta meg a korrupciógyanús ügyeket vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbítását.

A kerületvezető váratlan lépést tett, miután V. Ákos, a Lackner Csabát és társait furikázó korábbi sofőr kitálalt: magánemberként felbérelte Magyar György ügyvédet és irodáját, hogy indítson pereket a személyét „megrágalmazó” állítások kapcsán. A baloldal ráébredhetett, hogy baj van, Magyar György megjelenése ugyanis aligha történhetett a többi ellenzéki szereplőtől függetlenül, hiszen az ügyvéd ott bábáskodik az országos méretű ellenzéki összefogás megszületésénél egy olyan szervezet tagjaként, amely várhatóan az egyéni választókerületi és miniszterelnök-jelölti előválasztást bonyolítja majd le – ahogy azt tette 2019 őszén. Hogy ettől Gajda Péter mit vár, az nem világos, ugyanis ez nem fogja megoldani a napvilágra került korrupciógyanús ügyek problémáját.

Azok pedig vannak dögivel: az esetek számossága és bonyolultsága miatt a hatóságok csendben teszik a dolgukat. Miközben Gajda boszorkányüldözést kiált, aközben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatásokat tartottak Kispesten, és igazságügyi szakértőkkel mérették fel a terepet. Lackner Csaba az ötvenórányi hangfelvételen ötpercenként ismer be egy bűncselekményt vagy vádol meg vele másokat. A hatóságoknak van és lesz is munkájuk, és valószínűleg az elkövetkező hónapokban továbbra is csendben lesznek.

A polgármester körüli történések másik érdekes mozzanata, hogy a napvilágra került tények ellenére az MSZP makacsul kitart Gajda Péter mellett, aki feltűnt a párt egyik nyári, Balaton-parti videójában is, amelyben a szocialisták a szabadstrandok kapcsán hirdettek azóta befagyott szabadságharcot. De a fővárosban befolyásos Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is kiállt Gajda mellett. Az omladozó MSZP indoka egyszerű: nem veszíthetnek el még egy kerületi polgármestert, miután idén februárban két szocialista kerületvezető átlépett a Gyurcsány-pártba. A kérdés az ő szempontjukból az, hogy megéri-e kockáztatni, ha várhatóan a kispesti sztori a mélybe rántja majd a pártot? A válaszuk eddig „igen” volt, ami arra utal, hogy igencsak kétségbe vannak esve a fogyatkozó erejük láttán.

A Hír TV pénteki riportjában már látható volt, hogy átalakulóban van a többi ellenzéki párt véleménye – mint említettük, ennek lehet egyik tünete Magyar György megjelenése Kispesten. Az LMP-s Csárdi Antal hiányolta az ügy következményeit, valószínűleg jogi és politikai értelemben is. A DK-s Arató Gergely szintén óvatosan fogalmazott, azt mondta, hogy az önkormányzat működésének átláthatósága „teljesen jogos kívánság”.

A momentumos Kerpel-Fronius Gábor viszont menekült a kérdések elől, ami nem véletlen, ugyanis a kerületben a fiatal, politikailag tapasztalatlan párttársát, Paróczai Anikót bízta meg Gajda Péter az átláthatóság biztosításával. A polgármester a kinevezéssel politikai aknamezőre csalta Paróczait: ha a korrupciógyanús ügyek és az átláthatóság kapcsán nem tud érdemi eredményeket felmutatni – amiről a polgármester a jelek szerint gondoskodik is –, akkor megbukik. Ha pedig érdemi eredményeket mutat fel, azzal leleplezi koalíciós partnerének gazemberségeit, amelynek nyomán jogosan merül fel a kérdés: miért áll össze a Momentum egy korrupt párttal? Ráadásul országos szinten, a disznóságok kiderülése után. A képviselőnő viszonya az utóbbi időben megromlott az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselőivel Kispesten, miközben tett róla, hogy a kerületben ebben az ügyben természetes szövetségesének számító Fidesz–KDNP-től is elszigetelje magát a pártpolitikai logika mentén. Mivel a Momentum XIX. kerületi képviselője immár elszabadult hajóágyúként viselkedik, máris érthető, miért menekült el Kerpel-Fronius a kérdések elől.

A kispesti történet V. Ákos, a tanú megjelenésével eljutott arra a pontra, ahol már további kármentés nem lehetséges. Újabb és újabb hangfelvételek, tanúk és mutyigyanús ügyek kerülnek majd elő. Mindez pedig nem csak az önkormányzatra fog ráégni. Azok is viselni fogják a következményeit, akik összefognak azzal a politikai erővel, amely támogatóan nézte végig, hogy az emberei kifosztanak egy közösséget.

A hajó jelenleg irányíthatatlanul sodródik a jéghegy felé

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!