2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

"Isten veled, Görgei!"

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A húsz évvel ezelőtti buszbaleset áldozataira emlékeztek Balatonszentgyörgynél

A húsz évvel ezelőtt Balatonszentgyörgynél felborult lengyel zarándokbusz elhunyt utasaira emlékeztek a baleset helyszínén kialakított emlékműnél pénteken.

  • A húsz évvel ezelőtti buszbaleset áldozataira emlékeztek Balatonszentgyörgynél

A Medjugorjéba tartó lengyel jármű utasai közül húszan haltak meg, sokan pedig megsérültek 2002. július 1-jén.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a két nemzet barátságának gyökerei mélyek, azokat nem szabad hagyni megingatni.

"Azért mondom ezt el, mert jelenleg súlyos testvérháború zajlik. Az ördög nem alszik, és az ördög arra is képes, hogy ezeréves barátságot tönkreverjen" - fogalmazott.

A politikus ezután megkérte a lengyel nagykövetet, hogy utasítsák vissza a magyar kormánnyal, magyar emberekkel szembeni sajtómegnyilvánulásokat, ne engedjék tönkretenni a két nemzet barátságát.

"Mi magyarok mindent megteszünk, hogy a történelmi múltban, az emlékezetpolitikában, a kereszténységben való együttlétünk továbbra is megmaradjon" - mondta.

Az ukrajnai háborúról szólva hangsúlyozta, hogy a hívő nemzeteknek, keresztény embereknek a békesség pártján kell állniuk. "Nem véletlen, hogy mi magyarok sem fegyvert, sem katonát nem vagyunk hajlandók küldeni Ukrajnába, de minden olyan segítséget megadunk, ami az emberiességet szolgálja" - mondta Soltész Miklós.

Emlékeztetett: sokan sokat tettek azért, hogy a baleset emlékhelye szép legyen.

Haranglábat állítottak, amely előtt olyan szűzanya szobor áll, amilyen Medjugorjéban, a Jelenések hegyén is van - tette hozzá.

Az államtitkár méltatta a húsz évvel ezelőtti mentésben résztvevők "emberfeletti" munkáját. Felidézte, hogy volt olyan gyerek, akiben órákon keresztül tartották a lelket a mentősök, tűzoltók, míg ki nem tudták szabadítani a roncsok közül.

Sebastian Keciek, Lengyelország magyarországi nagykövete magyarul tartott beszédében úgy fogalmazott: "a baleset áldozatain a helyi magyar közösség, sok jóakaratú ember segített, ezért rendkívül hálásak vagyunk".

A megemlékezésen jelen voltak az önkormányzat, valamint a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!