2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 22:50

Belföld

A honvédség katonái járják a településeket

Az országban 15 olyan településen kezdték meg az egészséges víz osztását a Magyar Honvédség katonái, ahol az ivóvíz arzéntartalma magasabb, mint az unió által előírt érték. Magyarország a 2004-es EU-csatlakozással vállalta, hogy teljesíti az ivóvíz arzéntartalmára megszabott határértékeket.

Hiába értesítették mindenhol a lakosságot, Battonyán csak néhányan vittek vizet a katonák lajtos kocsijától. „Szerintem felesleges, de azért kipróbálom. Most az egész utcának viszek egy-egy flakonnal, hogy ők is nézzék meg, mi a különbség. Szerintem semmi” – nyilatkozta Boros Györgyné, battonyai lakos.

Január elsejétől a honvédség 123 településen oszt ivóvizet. „Kisebb települések esetében a jármű egy órát tartózkodik, illetve osztja a vizet. Nagyobb településeken, mint Battonya, két órát tartózkodik a jármű. Békés megye öt nagyobb körre osztható fel, és ebben az öt nagyobb körben öt különböző jármű szolgáltatja a vizet a lakosságnak” – fogalmazott Péter Gergely, a Magyar Honvédség kommunikációs tisztje.

Az arzénmentesítés csak a dél-alföldön mintegy 105 milliárd forintba kerül majd, melyet az unió 85 százalékban támogat. Az önrészt a kormány átvállalta a településektől. „Ez pályázati pénzből fog megvalósulni az aradi vízátvezetés kapcsán. Nálunk nem tisztított víz lesz, mi továbbra is természetes ivóvizet fogunk fogyasztani, amely majd Aradról fog érkezni” – mondta Garay Rita, Tótkomlós polgármestere.

Az ivóvíz arzénmentesítését 2015-re kell befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!