2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

A Hír TV nem forgatta ki Karácsony szavait

Hír TV

2018. augusztus 27., hétfő 13:23, frissítve: hétfő 17:12

Bár azt állítja, kiforgattuk szavait, valójában nem zárta ki Karácsony Gergely, hogy vállalná egy baloldali pártszövetség európai parlamenti listájának vezetését.

Karácsony Gergely Zugló polgármestereként szállt ringbe az áprilisi választáson, ahol a szocialisták és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje volt. Az alkalmi összefogás alig ugrotta meg a 10 százalékos küszöböt, Karácsony pedig végül még a parlamentbe sem ült be, mandátumát átadta egy párbeszédes politikusnak. Zugló polgármestere a hétvégén nem zárta ki, hogy vállalná egy baloldali pártszövetség európai parlamenti listájának vezetését

„Nem kaptam felkérést ennek a listának a vezetésére, és nem is tartom feltétlenül evidensnek, hogy ezt a listát nekem kelljen vezetni. De ha van egy olyan kampánystratégia, amit tudok segíteni, akkor azt megteszem, nagyon szívesen a lista elejéről vagy a hátuljáról is” – fogalmazott a Hír TV-nek.

Böcskei Balázs politológus szerint az ellenzék akkor jár a legjobban, ha külön listákat indít. A szakértő úgy véli, leginkább a szocialista párt van bajban a listavezető személyét tekintve.

Az azonban jól látszik, hogy az MSZP-n belül még zajlik egy vita, amit ugyan kevésbé látunk, de érezhető, hogy ki legyen az EP-választáson a listavezető, milyen szövetségi politikában indulnak, hiszen jelen állapotában a baloldal – a 2014-es eredményéhez képest – több mandátumra nagyon nem számíthat. Tehát akkor arról beszélünk, hogy kettő DK-és kettő MSZP-s mandátum… Sok dolog együttállása kell ahhoz, hogy ezek a mandátumok ne csökkenjenek, hanem inkább nőjenek” – fogalmazott a politológus.

Nem

Nem látja értelmét a közös listának a Lehet Más a politika sem. Vágó Gábor szerint az LMP a zöld párt meghatározó tagja, és nem is akarnak ezen változtatni. „Mi vagyunk Kelet-Közép-Európából a legerősebb zöld formáció, és valójában nincs értelme együtt indulni az összes többi ellenzéki párttal, hiszen tisztán listás szavazásról van szó. Másrészről az ideológiai arcélét mindegyik pártnak meg kell mutatnia, harmadrészt pedig az EP teljesen más logika alapján működik, mint a magyar parlament, ott nincsen kormánypárt és ellenzék, hanem egyes ügyekben való együttműködés a fontos” – mutatott rá Vágó Gábor.

Az egyfordulós, listás Európa parlamenti választásra várhatóan 2019 május 26-án kerül majd sor.