2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

A Hír TV lebuktatta: bezárhatják Ozorát

BL

2012. augusztus 11., szombat 08:31, frissítve: szombat 11:51

13 éve működő drogtanyát buktatott le az Ozora fesztiválon a Hír Televízió. A Panaszkönyv stábja motorháztetőről és autóból árult kábítószert is talált a rendezvényen. A televízió munkatársa szerdán járt a fesztiválon, aznap bejelentést tett a rendőrségen, de a hatóság csak másnap intézkedett. A csütörtöki razzián 41 embert állítottak elő kábítószerrel való visszaélés miatt, 4 díler előzetesben van. A sárbogárdi rendőrkapitányt azonnal menesztették.

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának stábját is kábítószerrel kínálták az Ozora fesztiválon. Külön drogutcában vásárolhattak a jórészt külföldi vendégek. A dílerek lakókocsiból, motorháztetőről árulták a különféle kábítószereket, nyíltan, táblákkal hirdették az árut – borsos áron. Halálfejes zászló jelölte a drogelosztó helyeket.

Rendőrök a bejáratnál

A kapuban rendőröket is látott a stáb. Riporterük szerdán bejelentést tett, a járőrök azonban ezután sem mozdultak el a bejárattól. Az egyenruhások csak egy nappal később tartottak razziát a fesztiválon. Az ORFK arra hivatkozik, egy előre tervezett, operatív akcióról van szó, a szóvivő azt állítja: nem a riporter állampolgári bejelentése után intézkedtek.

„Ezt az akciót egy több hónapos operatív felderítés előzte meg. Az akció során összesen 304 személlyel szemben történt intézkedés, 41 előállítására került sor bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt" – mondta Garamvölgyi László.

Beszédes a visszavonás

Sárbogárd rendőrkapitányát az országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal felfüggesztette, és azt is vizsgálják, hogy a helyszínt biztosító egyenruhások tudtak-e a kábítószerről. Az interneten egyébként Közép-Európa legbiztonságosabb drogpartijaként hirdették a fesztivált a szervezők, amelyet 13 éve rendeznek meg.

„Az ilyen ügyekben, akkor történik valami, ha ez az ORFK tudomására jut. Teljesen jogos, ha a helyi rendőri szervezeteknek tudomására jut ilyen bűncselekmény, akkor intézkedni kellett volna. Beszédes, ugye, a mai visszavonás is” – fogalmazott Garamvölgyi László.

A lefoglalt drogot még most is vizsgálják. Eddig 2,5 kilogramm marihuánát, 25 csomag meszkalint, 40 ecstasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint azonosítottak, de a szám még nem végleges. A helyszínen 6 kábítószer-kereső kutyát is bevetettek, de az állatokat 10 percenként le kellett cserélni, mert ilyen nagy mennyiségű szerrel még nem találkoztak.

Állam az államban

Mint arról a Magyar Nemzet pénteki száma beszámolt, a Tolna megyei Ozora közelében fekvő Dádpusztán minden év augusztusában állam virágzik fel, majd tűnik el egy hét múlva. Önálló, hiszen itt mintha nem lennének érvényesek hazánk törvényei. Nem látni hirdetéseket, de megtalálható az, ami a magyar állampolgárnak tabu: miközben zakatol az elektronikus zene, tízezrek válogatnak a drogpiac széles kínálatából. Az állam neve Ozora fesztivál, hivatalos nyelve angol, államformája anarchia.

„Itt nyugodtan bulizhatsz, mindent megkapsz hozzá” – mondja Josszi, aki az izraeli Haifából utazott hazánkba. Izrael évek óta trance-nagyhatalom, a drogfogyasztást pedig, legalábbis az ottani rendezvények területén, liberálisan kezeli a hatóság. „Piac viszont még nálunk sincs” – folytatja, Josszi ilyen szabadságot eddig csak az itteni fesztiválon látott.

A Panaszkönyv adását jövő héten szerdán láthatják a Hír TV-n.

Forrás: Hír TV, Magyar Nemzet