2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A főváros nem ad információt az idősotthonok egészségügyi létszámáról

A kormányhivatalnak szükséges lenne lefolytatni egy vizsgálatot a Kamaraerdei Idősek Otthonában is, miután az intézményt járványgócponttá nyilvánították, és egy idős lakó elhunyt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Futó Barnabás ügyvéd, miután kézhez kapta a kormányhivatalnak a Pesti úti idősotthonra vonatkozó hiányosságokra felhívó megállapításait. A főváros a lap kérdésére úgy fogalmazott: az idősotthonokban a jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátások biztosítottak.

  • A főváros nem ad információt az idősotthonok egészségügyi létszámáról

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat még a koronavírus-járvány második hulláma előtt kilenc pontban határozta meg, hogy miként kívánják elkerülni a tavasszal bekövetkezett tömeges halálozásokat a fővárosi fenntartású idősotthonokban. A járvány újbóli berobbanása után zárlat alá helyezték a fővárosi fenntartású Kamaraerdei Idősek Otthonának két telephelyét, mert az intézmény 572 lakója közül huszonötnél, valamint négy dolgozónál mutatták ki a fertőzést. Úgy tudni: a gyógytornásznál igazolták elsőként a betegséget, és ő adhatta tovább egy harmincfős foglalkozás keretében a többieknek.

A Magyar Nemzet a fővárostól azt szerette volna megtudni, hogy a tavaszi állapotokhoz képest hány fővel növelték az egészségügyi létszámot, ugyanis a Pesti úti idősek otthonában az ősszel történt létszámcsökkentés és az állandó orvos hiánya is közrejátszhatott a vírus elterjedésében.

A városháza szűkszavúan azt közölte: „A főváros fenntartásában működő idősotthonokban a jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátások biztosítottak.” Arra a kérdésre viszont, hány fővel emelték az egészségügyi létszámot, nem adtak választ.

Pert indított a Pesti úti idősek otthona ellen a koronavírusban elsőként elhunyt lakó családja, mert tudni akarják, ki a felelős hozzátartozójuk és másik ötvenegy lakó haláláért. Futó Barnabás, a család ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta: a héten hallgatják ki ügyfelét, aki az első áldozat gyermeke.

– Folyamatban van egy orvosi igazságügyi vélemény beszerzése is, közben hozzájutottunk a kormányhivatal részletes vizsgálatának az eredményeihez, amelyben több ízben hiányosságokat állapítottak meg, ezt továbbítottuk az orvos szakértőnek. Még van arra is esély, hogy a nyomozóhatóság elrendeli Müller Cecília tiszti főorvosnak és a Bodnár Attilának, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatójának tanúkénti kihallgatását – mondta Futó Barnabás ügyvéd, aki korábban úgy nyilatkozott: Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után felére csökkent az egészségügyi személyzet a XVII. kerületi idősotthonban.

– Van rá esély, hogy a Kamaraerdei Idősek Otthonában is hasonló helyzet lehet, ezért érdemes lenne a kormányhivatalnak ott is lefolytatnia a vizsgálatot – javasolta Futó Barnabás, mert tavasszal a Pesti úton is az egészségügyi személyzet hiányosságai miatt nem tudták ellátni megfelelően az időseket.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!