2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

A családi autók árának felét az állam állhatja

Hír TV

2019. március 12., kedd 10:21, frissítve: kedd 19:16

Az autóvásárláshoz is támogatást nyújt a kormány a legalább háromgyermekes nagycsaládoknak – erről a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt. Novák Katalin azt mondta: a maximum két és félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatás a legalább 7 férőhelyes személyautók megvásárlására ad lehetőséget július elsejétől.

Sok családban már most téma az autóvásárlás. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke szerint az árak biztosan nem fognak emelkedni a bejelentés miatt, de a piacra jó hatással lesz.

„Annyit lehet látni, hogy az érdeklődés jelentősen növekedett az első bejelentés óta, nagyon sok volt az internetes letöltés – árak, műszaki adatok prospektusok. Az, hogy ez valójában hány vásárlásban fog megtestesülni, azt nem tudjuk. Biztos, hogy a piacra pozitív hatással van” – mondta Erdélyi Péter.

A nagycsaládosoknak nem luxuseszköz az autó, nagy szükségük van rá, és egy felmérésből az derült ki, hogy a most használt járműveik sem fiatalok már – mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

„A Nagycsaládosok Országos Egyesületének 12500 tagcsaládja van, a családok 93 százalékában van személygépkocsi, és az látszott, hogy 10 évnél öregebb gépkocsik a tagságnak a 70 százalékában volt” – mondta Kardosné Gyurkó Katalin.

Az egyesület javaslatára bevezetett támogatást csak egyszer lehet majd igénybe venni, úgy, hogy az apának vagy az anyának rendelkeznie kell B típusú vezetői engedéllyel – mondta a család és ifjúságügyért felelős államtitkár.

„Fontos pont, hogy nem kell előre megfizetniük ezt a 2,5 millió forintos összeget, hanem ezt mi közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül a kereskedő cégnek fogjuk utalni. Tehát ezzel a 2,5 millió forintos maximális támogatással nem kell foglalkoznia ilyen formán a családnak. Egy másik fontos pont, hogy nemcsak egy klasszikus adásvételi szerződés esetében van lehetőség ennek a támogatásnak az igénybevételére, hanem egy zártvégű lízing esetén is lehetőségük van arra, hogy ezt a támogatást igényeljék” – fejtette ki Novák Katalin.

A támogatás 2022. december 31-ig igényelhető, összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki.