2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A Brüsszelben elért eredmény politikai szempontból is jelentős

A brüsszeli EU-csúcson kiharcolt magyar eredmények nemcsak pénzügyi, hanem politikai szempontból is jelentősek - jelentette ki az Alapjogokért Központ projektvezető helyettese. Kurucz Orsolya arról beszélt: a miniszterelnök és az Országgyűlés által megfogalmazott cél az volt, hogy a források kizárólag gazdasági célokra legyenek felhasználhatók. Hozzátette: kiemelt fontosságú eredmény az is, hogy végül kikerült a szövegből a jogállamiság kérdésének és a pénzügyi forrásoknak az összekapcsolása.

  • A Brüsszelben elért eredmény politikai szempontból is jelentős

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese szerint miniszterelnöki sikerről beszélhetünk, hiszen a megállapodás eredményeként mind a helyreállítási alap, mind a kohéziós források esetében nőtt a magyar részesedés, az eredeti tervekhez képest összesen 3 milliárd euróval. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy kikerült a szövegből a jogállamisági kondicionalitás és a pénzügyi források azonnali összekapcsolása, továbbá kiemelte Angela Merkel nyilatkozatát, mely szerint a német kancellár törekedni fog arra, hogy még idén lezárásra kerüljön a Magyarországgal szemben az Európai Parlament által erőltetett hetes cikk szerinti eljárás.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője kiemelte a visegrádi országok, azon belül is a magyar-lengyel együttműködés fontosságát. Szerinte optimizmusra ad okot, hogy ez az egység nem bomlott meg a napokban. Kettős mércének nevezte, hogy a holland miniszterelnök, Mark Rutte - aki a személyeskedést sem kerülve támadta Magyarországot -, aki a migrációs válság alatt előszeretettel hangoztatta az európai szolidaritás fontosságát, ezúttal az uniós érdekekkel teljesen ellentétes pozíciót foglalt el – vagyis, hogy Hollandia minél kevesebbet fizessen a közös kasszába.

Kérdésre válaszolva Kurucz Orsolya elmondta, arra számít, hogy a hetes cikk szerinti eljárás lezárásra kerül, és végre afelé nyithatunk, hogy azokkal a valódi problémákkal foglalkozzunk, amelyből – mint ahogyan azt az előző hónapok bebizonyították - nagyon sok van az Európai Unióban. Kovács Attila hozzátette, ő abban bízik, hogy 2021-től mindenki tiszta lappal indul, és erre azért van szükség, mert az említett politikai eljárással való folyamatos fenyegetőzés az utóbbi években a tagállamok egymás közötti viszonyát is elmérgesítette - olvasható az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán.

HírTV - Alapjogokért központ 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!