2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

A botrányok ellenére a baloldal még mindig bedől a Jobbiknak

A hazai baloldali pártok továbbra is összefognának a Jobbikkal. Pedig a pártelnök már 2014-ben arról beszélt, hogy amit néppártosodás néven emlegetnek az nem más mint csupán kommunikációs fordulat.

  • A botrányok ellenére a baloldal még mindig bedől a Jobbiknak

„Én magam szívesebben lennék idézőjelben harcos továbbra is, meg aki ilyen területen mozog, ha jön helyettem mást, aki csinálja helyettem. Nem magam raktam oda, ahol vagyok, hanem a többiek mondták azt, hogy kerüljek oda. Tehát ...de ettől függetlenül nem változik itt semmi különösebben az elképzelésünkben, egyáltalán nem változik, csak hát a kommunikáció, arra kell figyelni, hogy hogyan” – mindössze a Jobbik egyik kommunikációs eszköze a sajtóban elhíresült cukiságkampány, ismerte el a párt alelnöke egy hangfelvételen 2014 őszén, egy szekszárdi fórumon. A politikus arról beszélt, hogy ettől függetlenül nem változik semmi az elképzelésünkben. Hogy ez mennyire így van, azt mutatják az azóta eltelt időszak botrányai. Sneider Tamás felesége náci karlendítése az esküvői fotózáson vagy épp a zsidó nő megverésével dicsekvő Szávay István.

A baloldali pártok ennek ellenére hisznek abban, hogy a Jobbik megváltozott. A DK szóvivője továbbra is kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy, hogy hajlandóak-e még ezek után is együttműködni a Jobbikkal. A Demokratikus Koalíció szóvivője, Rónai Sándor azt mondta, a Jobbiknak meg kell oldania ezt a problémát, egyébként ezt csak ők tudják megoldani. 

Arra a riporteri felvetésre, hogy ha nem oldják meg akkor nem lesz együttműködés a Jobbik és a DK között azt felelte: a DK és a Jobbik között van együttműködés, a parlamenten és a parlamenten kívül is a rabszolgaellenes, a rabszolga törvény kapcsán, de ezeket az utóbbi időben felmerült problémákat a Jobbiknak kezelnie kell.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint az ellenzéki pártok képviselői számára a Jobbikkal való együttműködésre szükség van, de elítéli a pártvezető megnyilvánulásait. „Azt gondolom, amit a Jobbikban tisztázni kell, hogyan viszonyul hozzá, én azt tudom elmondani, amit hétfőn is elmondtam ezzel kapcsolatban: nagyon fontosnak tartom, hogy két dolgot lássunk, az egyik: hogy a demokratikus erőknek az együttműködéséről kell hogy szó legyen, ez történik, mindent mást a Jobbikon belül kell tisztázni” – hangsúlyozta.

A Párbeszéd társelnöke hisz a Jobbik pálfordulásában, de Sneider Tamásnak bocsánatot kellene kérnie a kétes ügyek miatt. „Komolyan vettük, hogy a Jobbik szeretne letérni erről a sokszor rasszista kijelentéseket is tevő politikáról és komolyan vesszük azt, hogy akkor tudunk velük együttműködni, ha ők egy valóban jobb közép demokratikus párttá válnak és a radikális múltjuknak ezeket az elemit kigyomlálják a politikájukból” – így Karácsony Gergely.

Az MSZP országgyűlési képviselője 92-ben maga is szélsőségesekkel közösen tüntetett az akkori kormányzat ellen, de nem ért egyet azzal, hogy a Jobbik megtéveszti a választókat. „Mindig is tudtuk, hogy a Jobbik rájött arra, hogy nép pártosodni kell, azonban azt gondolom, hogy ezt őszintén nehezen tudja tenni, hiszen nem lehet meg nem történté tenni azt az időszakot, amikor Magyar Gárda és hasonló képződmények grasszáltak a Jobbik környezetében ostorpattogtatással, azonban azt látjuk, hogy a Jobbik átértékelte sok tekintetben, hogy ez mennyire őszinte azt nem nekem szocialista politikusnak, hanem a választóknak kell megítélni” – jelentette ki Molnár Zsolt országgyűlési képviselő.

A Jobbik szóvivője továbbra is kitart amellett, hogy Sneider Tamásnak nem kell lemondania posztjáról. Korábban Szávay István esetében is elégnek ítéltek egy bocsánatkérést, később azonban Szávay lemondott és a parlament honlapja szerint február elsejétől már nem országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!