2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A betegek pénztárcája mellett az államkasszát is megcsapolták

A lehető legmagasabb bírságot szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy gyógyászati segédeszközökkel üzletelő cégcsoportra, mégis tovább működnek. Panaszkönyv című műsorunk feltárta, hogy a vállalkozás olyan termékek megvételére beszélte rá vásárlóit, amelyekre nem is lett volna szükségük.

  • A betegek pénztárcája mellett az államkasszát is megcsapolták

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél jól ismerik az emberek jóhiszeműségét kihasználó cégeket. „Amikor valaki szembesül egy betegséggel és ez egy új élethelyzetet teremt egy ember számára, vagy egy egész család számára, ebben a pillanatban próbál segíteni önmagán és elhiszi, hogy vannak betegségek, amelyek úgy működnek, mint egy influenza vagy egy nátha, valami csodaszerrel, vagy varázsbottal, vagy egy kis porral, vagy kenőccsel egy-két hét alatt ennek vége, ezt a fajta nehéz élethelyzetet és hiszékenységet kihasználó cégek mindig voltak, és sajnos most is vannak” – hívta fel a figyelmet Kovács Ágnes, a szövetség elnöke.

PRO-VALETUDO Kft., PVO Retails Hungary Kft., Monus Global Kft. – a családi vállalkozáscsoport képviselői TB-támogatott termékeket, főleg művégtagokat, gyógycipőket tukmáltak rá olyan emberekre, akiknek nem feltétlenül volt szükségük ezekre az eszközökre. „A lakásán látogatott meg mozgássérülteket illetőleg végtaghiánnyal élőket, és a lakásukon vette rá őket arra, hogy megvásárolja a gyógyászati segédeszközöket, amiket forgalmazott. Tekintettel a magatartás személyes jellegére, ezért csak tanúvallomásokkal tudtuk ez bizonyítani. Hogy sérülékeny fogyasztókat érintett ez a kereskedelmi gyakorlat, ezért a maximális bírságot szabta ki a versenytanács. És ez a maximális bírság ez az előző évben elért nettó árbevételnek a 10 százaléka. Tehát ez azt jelenti, hogy a 2017-ben elért árbevétele a három cégnek akkor az körülbelül 490 millió forint volt” – ismertette Kollár Kinga, a GVH sajtószóvivője.

A Panaszkönyv hivatalos megkeresésére nem reagáltak, de kiderült, hogy a legmagasabb versenyfelügyeleti bírság sem vette el a kedvüket a további termékértékesítéstől. A cég regisztrált honlapja ugyan nem elérhető, de telefonon továbbra is lehet tőlük rendelni: „Úgy történik ez, hogy kell a háziorvostól beutalót kérni egy ortopéd orvoshoz. Megvizsgálja, fel kell íratni ezt a cipőt, és ahogy megvan a recept, ezután tudunk kiérkezni önökhöz. Levenni a méretet. És ezután történik meg a legyártása. Egyébként önöknek van közgyógyuk?” – magyarázták a telefonban.

Ezek a vállalkozások azonban nemcsak a betegek pénztárcáját csapolták meg, hanem az államkasszát is. „Ugye ezek a termékek nagyrészben a közgyógyellátásból támogatott termékek. A probléma egyébként itt az volt, hogy a cég azt állította, hogy ezek az ő ajándékai, tehát úgymond azt állította, hogy ingyenesen kapják meg a fogyasztók a termékeket, miközben valójában emögött az állam, az államkassza állt, és abból lettek finanszírozva” – tette hozzá Kollár Kinga.

A családi cégcsoport ügyének felgöngyölítését a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő indította el a Gazdasági Versenyhivatalnál.

Tekintse meg a Panaszkönyv teljes adását:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több gyanúsítottja is van Trippon Norbert házfelújítási botrányának

Több gyanúsítottja is van Trippon Norbert házfelújítási botrányának

Három gyanúsítottja van annak a költségvetési csalás gyanújával zajló nyomozásnak, amelynek keretében kedden házkutatást tartott az adóhatóság Trippon Norbert újpesti DK-s alpolgármesternél – derült ki az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség Magyar Nemzetnek adott válaszából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!