2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A baloldalt belső ellentmondások feszítik

Válságban van a baloldal nemzetközi szinten és a magyar politikában is - hangzott el a Nézőpont Intézet konferenciáján. Az előadók között volt a korábbi szocialista elnökhelyettes Szili Katalin is. A most miniszterelnöki megbízott szerint az a probléma a baloldali pártokkal, hogy mindig a tőkét, a neoliberális politikát képviselték és nem az emberek érdekeit.

  • A baloldalt belső ellentmondások feszítik

Magyarországon eklatáns példát lehet szolgáltatni a baloldal válságáról– Ezt azzal magyarázta egy konferencián a Nézőpont Intézet vezetője, hogy az áprilisi választáson a két baloldali párt, az MSZP és a Demokratikus koalíció együtt szerzett 18 százalékos támogatottságot. Mráz Ágoston szerint a baloldal három dolog miatt van válságban: nem tudja sem a nemzethez, sem pedig a globalizációhoz való viszonyát meghatározni, valamint a migráció kérdésében is problémákkal küzd.

"Legszívesebben azt vennék, hogyha már a migrációs krízis tényleg megoldódna és nem kellene róla beszélni. 2015-ben valószínűleg félreértették aszt, hogy ez egy pillanatnyi ügy, vagy egy tartós, generációs feladat, rossz választ adtak erre a kérdésre, ezért elveszítették újabb társadalmi tömegeknek a támogatottságát"– állítja Mráz Ágoston Sámuel. 

A konferencián felszólalt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is. A volt MSZMP tag, egykori MSZP elnök helyettes szerint a baloldal azért van válságban, mert nem hiteles, és nem baloldali, hanem neoliberális eszméket képviselnek.

Az egyik fontos problémája ennek az erőnek, hogy nem képez egy koherens egységet, nincs egy közös ideológiája, sőt, egymásnak ellentmondó ideológiákat találunk benne. És visszatérve arra, hogy alapvetően mindig is egy neoliberális gazdaságpolitikát és támogatást folytatott, hiszen a piacgazdaságon és a szabadpiacon túl mindig is a globalizmust támogatta, a tőke pártján állt– mondta el az egykori szocialista politikus, jelenlegi miniszterelnöki megbízott. 

A politológus szerint a baloldalnak akkor van esélyes talpra állni, ha megtalálja a valódi identitását

Nem szabad abból a neoliberális elvből kiindulni egy modern baloldalnak, hogy mindenáron a tőkét kell erősítenünk, mert majd a tőke jövedelmek növekedésével automatikusan lecsurog az alsóbb régiókba a megtermelt GDP vagy az anyagi javak egy része és akkor ez biztosítja a haladást. Ez sehol nem volt így a világtörténelemben– mondta el Galló Béla politológus. 

A konferencia résztvevői abban egyetértettek, hogy szükség volna a magyar politikai palettán egy valódi baloldali pártra, mert különben megszűnhet a versenyhelyzet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakértő: Ekkor lesz érdemes használt autót venni

Szakértő: Ekkor lesz érdemes használt autót venni

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon, így három év után újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe. Horváth András azt is elárulta, meddig várjunk a kocsivásárlással.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!