2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

A baloldal és a Jobbik szövetségét kritizálja a nemzetközi zsidó sajtó

Bíró Lászlóról és a Mazsihisz felemás reakciójáról cikkezett a Jewish Telegraphic Agency - írja a mandiner.hu.

  • A baloldal és a Jobbik szövetségét kritizálja a nemzetközi zsidó sajtó

„Orbán Viktor miniszterelnök, aki egyike Európa legfontosabb nacionalista és bevándorlás-ellenes politikusainak, gyakran kapja meg a vádat, hogy túl gyengekezű a szélsőjobboldali antiszemitizmussal szemben”

 – fogalmaz Cnaan Lipshiz, a Jewish Telegraphic Agency (JTA) riportere. Ugyanakkor a lap szerint érdekes fordulat történt, ugyanis jelenleg maga Orbán Viktor fogalmazta meg ezen kritikát az ország egyik legnagyobb zsidó szervezete, a Mazsihisz ellen. A miniszterelnök nemrégiben hangosan kritizálta a Mazsihiszt, amiért „gyenge és erőtlen” módon lépett fel Bíró jelölése ellen. A Mazsihisz a JTA megkeresésére cáfolta Orbán állításait. Szerintük ők már hónapokkal korábban megkezdték a Bíró elleni negatív kampányt.

A JTA ezt követően „váratlan szövetség” címszó alatt megkezdte a kialakuló ellenzéki együttműködés kereteinek bemutatását. Lipshiz bemutatja, hogy „tavaly” a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció (más pártokat ugyanakkor nem említ) „közös blokkot” (sic!) alkotott a Jobbikkal antiszemita és rasszista múltja ellenére. 

„Azóta a baloldali pártok arra buzdították szavazóikat, hogy szavazzanak a Jobbik jelöltjeire, ha azok a leginkább esélyesek, és fordítva” 

– mutatja be a JTA.

A cikk az Orbán elleni kritikákat is megjeleníti, így a nacionalista és kirekesztő politikát, a Soros-ellenes kampányt, valamint a német megszállás emlékművét is.Azonban nem minden magyar-zsidó csoport osztozik a kritikában. „Az EMIH, a Chabadhoz köthető zsidó szövetség elutasítja a Mazsihisz kritikájának nagy részét, megvédve a kormány bevándorlásellenes politikáját, és elvetve a vádat, hogy a Soros-ellenes kampány antiszemita volt” – teszi hozzá Lipshiz. A cikk bemutatja, hogy a kormányhoz viszonyulás kérdése az alapvető szakadék a két zsidó szervezet között. A Mazsihisz vádja szerint az EMIH Fidesz-párti, mivel ingatlanokat és pénzt kap az államtól, a cikkben megszólaltatott Köves Slomó (az EMIH vezető rabbija) ugyanakkor egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy a Bíró elleni kiállása erőtlen volt a Mazsihisz részéről.

Köves Slomó a JTA-nak úgy fogalmazott: 

„nem csak nem ítélték el a Jobbikot és Bírót elég keményen, de néhány tisztviselőjük korábban személyesen vett részt a Jobbik választási kampányaiban. Sajnos világi vezetők csoportja magához ragadta ezt a tiszteletre méltó közösséget és a saját politikai előnyeiket tartják szem előtt a zsidóság érdeke helyett”.

A cikk bemutatja a 2018-as hódmezővásárhelyi választás esetét is, amikor első ízben jelentette be rabbi a Jobbik jelöltjének támogatását. Ekkor a helyi zsidó hitközség azóta már elhunyt elnöke, Erdélyi Miklós tette meg ezt, akitől azonban a Mazsihisz akkor elhatárolódott. 

Fotó: Facebook/Magyar Hírlap

Kapcsolódó tartalmak:

Civil kör: Az ellenzék sokadjára számolja el magát

Informátor: Kocsis Máté szerint elképesztő, hogy a Jobbik vádolja antiszemitizmussal a miniszterelnököt

mandiner.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!