2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

A Balaton a témája Áder János legújabb podcastjának

A Balaton vízkormányzásáról, vízminőségéről, élővilágáról beszélget új, hétfőn közzétett podcast-adásában Áder János köztársasági elnök.

  • A Balaton a témája Áder János legújabb podcastjának

A Kék bolygó című podcast vendége Szári Zsolt halászati mérnök, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója volt. A felvétel ezúttal nem stúdióban, hanem a Balaton partján, a fonyódi kikötőben készült.

Áder János a beszélgetést a tó kiváló vízminőségével kezdte. Szári Zsolt ezt megerősítve elmondta: az utóbbi évtizedekben jelentős tisztuláson ment át a tó, különösen a keleti medencében. A Balatont mindig jellemezte ez a kettősség: a nyugati medencében többször volt zavaros a víz, míg a keletiben tisztább.

Egyes vélemények szerint az algavirágzást az okozza, hogy a viszonylag szélmentes időszakokban korábban nem tapasztalt "hőrétegzettség", a fenék közelében oxigénszegény állapot alakul ki. Emiatt a korábbi évtizedekben az iszapban lerakódott foszfor kioldódik a vízben, és az alga virágzásnak indul - mondta a miniszteri biztos.

Áder János kitért arra, hogy az utóbbi években többször szóba került a vízkormányzás ügye, a Balaton vízszintjének szabályozása. Rossz vízkormányzás esetén a déli part egy része sivataggá is válhat - hívta fel a figyelmet az államfő, aki szerint előnyösebb lehet magasabban tartani a tó vízszintjét.

Szári Zsolt azt sem tartja elvetendő elképzelésnek, hogy szükség lehet a Balaton további vízpótlására is valahonnan.

Az államfő felidézte, hogy 2013-ban megszűnt a halászati tevékenység a Balatonon. Létrejött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amelynek fő feladata a halőrzés, az elpusztult halak begyűjtése, a haltelepítés, valamint az orvhalászok elleni fellépés lett.

Szári Zsolt sikertörténetnek nevezte az elmúlt nyolc évet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi évtizedekben számos olyan változás történt, amely kedvezőtlenül érintette a tó környezetét. Példaként említette, hogy a halászati technika fejlődése, valamint a halászok, horgászok számának megsokszorozódása miatt jelentősen csökkent a halállomány, és sok problémát okoztak az orvhalászok.

A köztársasági elnök - aki maga is rendszeresen horgászik - kiemelte, hogy az orvhalászok visszaszorítása és a tervszerű telepítések nyomán a Balatonban jelentősen nőtt a keszeg- és a pontyállomány az elmúlt időszakban.

Szári János elmondta, hogy ugyanakkor a busák komoly problémát jelentenek, mivel felélik a táplálékot az őshonos fajok elől.

A köztársasági elnök megjegyezte, már törvény tiltja, hogy a Balaton vízgyűjtőterületén dolgozó halgazdaságok busát tartsanak, így ez a hal várhatóan el fog tűnni a Balatonból.

Az államfő kitért arra, hogy az elmúlt időszakban többet lehetett hallani a Velencei-tóban történt halpusztulásokról. Erről Szári Zsolt azt mondta, hogy a Velencei-tó vízhiányos időszakon van túl: a szélhiány miatt alakult ki lokális oxigénhiány, ami a halak pusztulását okozta - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Erős nemzeti felhatalmazással érkezik az EU-csúcsra Orbán Viktor

Erős nemzeti felhatalmazással érkezik az EU-csúcsra Orbán Viktor

Orbán Viktor érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék) a hétfői informális EU-csúcsra. Ezzel szemben az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francai elnök csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Közelebb kerültünk az orosz-ukrán békekötéshez a svájci békekonferencia után?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!