2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

A 145. évfordulón a kormány és a főváros 2030-ig tervez

Megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a főváros és a kormány együttműködéséről, Budapest egyesítésének 145. évfordulóján. A megállapodás részeként létrejött a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa is. A kormányfő ünnepi beszédében kiemelte: a tervek szerint 2030-ra Budapest lesz a legélhetőbb európai nagyváros, amelyhez a kormány és a főváros hosszútávú közös munkájára lesz szükség.

  • A 145. évfordulón a kormány és a főváros 2030-ig tervez

Egy hónappal ezelőtt állapodott meg arról a miniszterelnök és a főpolgármester, hogy Tarlós István jövőre újra ringe száll Budapest vezetésért. A főpolgármester ezt feltételekhez közötte, melyekről szombaton írta alá a szerződést a két politikus.

„Miniszterelnök úrral az imént írtunk alá egy tekintélyes horderejű és széleskörű megállapodást a Főváros és a kormány együttműködéséről, melynek eredményeképpen a Főváros forrásbiztosítási lehetőségei előremozdulnak, továbbá választott főpolgármesterének és köztestületének jelentős befolyása lehet Budapest fejlődésére, jelentősebb, mint az elmúlt 70 év során bármikor”– mondta a főpolgármester. A 15 pontos megállapodás egyik eleme a Budapesti Közfejlesztési Tanács létrehozása. „Ha megfeleltethetően értelmezzük és kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket, akkor akár az Andrássy-Podmaniczky korszak fejlődése elé nézhet a Főváros.”– jelentette ki Tarlós István.

Budapestnek méltóságot, büszkeséget és nagyszerűséget kell sugároznia - ezt már a miniszterelnök mondta, aki hozzátette: ennek megteremtése a kormány és a főváros közös feladata. „Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll. A következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg. 2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában” – Orbán Viktor emlékeztetett: az elmúlt 8 évben többek között befejezték a 4-es metrót, újranyitották az Erkel Színházat, és megújították a Kossuth teret.

„A Közfejlesztési Tanácsnak hamarosan döntenie kell az új nemzeti öttusaközpontról, sorra visszanyerik régi fényüket a budai várnegyed történelmi épületei és hamarosan megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház megépítése is. Nagy munka vár ránk, óriási munka az, amire vállalkozunk, 1000 milliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatokban gondolkodunk” – jelentette be a miniszterelnök

A Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítésének 145. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Tarlós István díjakat is átadott. Kitüntetést kapott többek kötött Eszenyi Enikő, a Vígszínház főigazgatója, Vékás Lajos jogász, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!