2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

42 pontos ajánlást fogalmazott meg a diákparlament

Negyvenkét pontból álló ajánlást adott át a köznevelési államtitkárnak záró plenáris ülésén, Székesfehérváron az Országos Diákparlament. A háromnapos rendezvényen a hallgatók az iskolai étkeztetés minősége, illetve a mindennapi testneveléshez szükséges infrastruktúra hiánya mellett az iskolai diákönkormányzatok nagyobb beleszólási jogát is fontos kérdésnek tartják.

A fiatalok egyebek között azt javasolják, hogy az iskolai diákönkormányzatok önálló jogi személyként saját költségvetéssel rendelkezhessenek, és legyen vétójoguk is. A szakképzések fontosságát is hangsúlyozták. „Mostanság mindenki főiskolára szeretne menni, és folyamatosan morzsolódnak le a szakközépiskolák, szakiskolák. Úgy gondoljuk, hogy ezekből hiány van, pedig nagyon nagy szükség lenne rájuk. Ezt a hiányt úgy lehetne pótolni, ha a szakközépiskolákat és szakiskolákat fejlesztenék és pénzügyi támogatásokkal látnák el” – mondta Cseh Barnabás küldött.

A köznevelési államtitkár egyetért azzal a felvetéssel, hogy a diákok az iskola befejezésekor több gyakorlattal lépjenek a munka világába. „A felsőoktatási államtitkárság már az általuk felvetett duális felsőoktatási képzési rendszer modelljén próbál dolgozni, illetve próbálja előkészíteni. Jó néhány kérdés, ajánlási pont már elöl jár a tervezet vagy módosítás alatt lévő jogalkotási folyamatban, kodifikációban ” – fogalmazott Czunyiné dr. Bertalan Judit.

A diákparlamentnek otthont adó Székesfehérvár polgármestere szerint fontos, hogy a fiatalok véleménye eljusson a városvezetőkhöz. „Kezdeményezni fogom azt, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségén belül alakuljon egy olyan testület, amely magába foglalja az ifjúsággal, diákügyekkel foglalkozó városi vezetőket, illetve a diákönkormányzatok vezetőit, hogy a jó gyakorlatokat az egyes városok, települések egymásnak át tudják adni” – nyilatkozta Cser-Palkovics András.

Komoly problémát okoz több intézményben a heti ötszöri testnevelés, ezért a diákok azt kérik a felsőbb vezetőktől, hogy ne egyszerre, hanem csak a tárgyi feltételek megteremtésével párhuzamosan vezessék be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!