2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

260 francia áldozata van az iszlamista terrorhullámnak

2020. október 17., szombat 17:22

Európában Franciaországot sújtja a leginkább az iszlamista terror. 2015 óta több mint kétszázhatvanan haltak meg az észak-afrikai és közel-keleti származású dzshadisták által elkövetett támadásokban.

Ezt üvöltötte az Iszlám Állam két algériai származású terroristája 2015 január 7-én Párizsban a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége előtt, ahol 12 embert mészárolták le, amiért a lap Mohamedet ábrázoló karikatúrákat jelentetett meg. Társuk, egy Maliból származó férfi pedig egy zsidó élelmiszerboltban lövöldözött. Ő 5 embert gyilkot meg.

Ugyanabban az évben Lyonban egy férfit fejeztek le, az Amszterdamból Párizsba tartó gyorsvonaton pedig egy marokkói terrorista akart vérfürdőt rendezni, de az utasok időben lefegyverezték.

A legátfogóbb akciót 2015 novemberében hajtották végre. Párizs 6 pontján egyszerre lendültek támadásba az iszlamista gyilkosok. A legnagyobb vérfürdőt a Bataclan színházban rendezték, összesen 130-an haltak meg az észak-afrikai és közel keleti terroristák által elkövetett merényletekben.

2016 július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén következett be az újabb tömeggyilkosság. A tunéziai terrorista kamionjával hajtott bele a nizzai parti sétányon összegyűlt tömegbe. 86 embert ölt meg és 458-at megsebesített.

Megszaporodtak a késes támadások is. Egy normandiai kisvárosban egy katolikus templomot támadtak meg, ahol halálra késeltek egy papot. Carcassone és Treb településeken 4, a strasbourgi karácsonyi vásáron 5 embert késeltek halálra. 2019-ben egy muszlim rendőr támadt késsel kollégáira, akik közül 4-et halálra sebzett.

Idén a Charlie Hebdo újraközölte a Mohamed karikatúrákat, egy férfi emiatt húsvágó bárddal támad a lap volt szerkesztőségi épületének közelében tartózkodókra.

HírTV