2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

25 év, 25 nap, 25 program

25 napon keresztül 25 programmal ünnepli fennállásának 25-ik évfordulóját a Nemzeti Kulturális Alap. A szeptember 23-án induló programsorozat keretében az összes művészeti ág megmutathatja magát.

  • 25 év, 25 nap, 25 program

Két 25 éves fuvolaművész adott elő egy dalrészletet a nemzeti kulturális alap sajtótájékoztatóján. Nem véletlenül esett rájuk a választás: mindketten egyidősek a kulturális alappal. A negyedszázados évfordulót 25 napon keresztül 25 különféle programmal ünnepli a szervezet.

„Az alapötlet az volt, hogy 20 szakmai kollégiuma van a nemzeti kulturális alapnak. A tánctól elkezdve az örökségvédelemig, a színháztól a közgyűjteményig, minden kollégium kitalálhatott egy programot, választhatott egy napot, és ehhez kötődik még öt központi rendezvény: egy konferencia, egy könyv, egy nyitóesemény, és egy olyan záróesemény ahol pedig ebben a művészeti szezonban a 25. életévüket betöltő előadók és alkotóművészek közösen hoznak létre egy produkciót” – mondta Lőrinczy György, az NKA jelenlegi alelnöke.

A programok között komoly és könnyűzenei koncertek, filmfesztivál, könyvbemutató, iparművészeti kiállítások és táncművészeti rendezvények is helyet kaptak. A pécsi Zsolnay kulturális negyedben pedig családi minifesztivált rendeznek majd október 7-én.

A nemzeti kulturális akadémia az elmúlt 25 évben mintegy 170 milliárd forint támogatási összeg elosztásáról döntött. A szervezet egyedülálló módon minden kormány alatt működni tudott. Az alapító elnök Fekete György szerint ennek egyszerű oka van.

„Az értelem felülmúlta az egyéni indulatokat, az egyéni karrier-vágyakat, ami azt mutatja, hogy bizonyos fajta megállapodás a művészeti kérdések fontossága tekintetében lehetséges, és én nagyon remélem, hogy előtte vagyunk annak az időnek, amikor a legalapvetőbb kérdésekben valami egyetértés megszülessék ami a nemzeti kultúra létét, fontosságát illeti” – nyilatkozta Fekete György, az NKA alapító elnöke.

Az ünnep programsorozat nyitógálájára szeptember 23-án, a művészetek palotájában kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kövér László: Az Európai Unió maga tántorog a saját Trianonja felé

Kövér László: Az Európai Unió maga tántorog a saját Trianonja felé

A Trianonból kivezető magyar út és Európa saját Trianonját elkerülő útja ugyanazzal a lépéssel kezdődik, ezt a nemzeti identitáshoz való jog emberi jogként való elismerése, valamint az államok általi kölcsönös és érdemi szavatolása jelenti - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Várpalotán, a Trianon Múzeum újranyitási ünnepségén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!