2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

25 év, 25 nap, 25 program

Hír TV

2018. szeptember 12., szerda 15:17

25 napon keresztül 25 programmal ünnepli fennállásának 25-ik évfordulóját a Nemzeti Kulturális Alap. A szeptember 23-án induló programsorozat keretében az összes művészeti ág megmutathatja magát.

Két 25 éves fuvolaművész adott elő egy dalrészletet a nemzeti kulturális alap sajtótájékoztatóján. Nem véletlenül esett rájuk a választás: mindketten egyidősek a kulturális alappal. A negyedszázados évfordulót 25 napon keresztül 25 különféle programmal ünnepli a szervezet.

„Az alapötlet az volt, hogy 20 szakmai kollégiuma van a nemzeti kulturális alapnak. A tánctól elkezdve az örökségvédelemig, a színháztól a közgyűjteményig, minden kollégium kitalálhatott egy programot, választhatott egy napot, és ehhez kötődik még öt központi rendezvény: egy konferencia, egy könyv, egy nyitóesemény, és egy olyan záróesemény ahol pedig ebben a művészeti szezonban a 25. életévüket betöltő előadók és alkotóművészek közösen hoznak létre egy produkciót” – mondta Lőrinczy György, az NKA jelenlegi alelnöke.

A programok között komoly és könnyűzenei koncertek, filmfesztivál, könyvbemutató, iparművészeti kiállítások és táncművészeti rendezvények is helyet kaptak. A pécsi Zsolnay kulturális negyedben pedig családi minifesztivált rendeznek majd október 7-én.

A nemzeti kulturális akadémia az elmúlt 25 évben mintegy 170 milliárd forint támogatási összeg elosztásáról döntött. A szervezet egyedülálló módon minden kormány alatt működni tudott. Az alapító elnök Fekete György szerint ennek egyszerű oka van.

„Az értelem felülmúlta az egyéni indulatokat, az egyéni karrier-vágyakat, ami azt mutatja, hogy bizonyos fajta megállapodás a művészeti kérdések fontossága tekintetében lehetséges, és én nagyon remélem, hogy előtte vagyunk annak az időnek, amikor a legalapvetőbb kérdésekben valami egyetértés megszülessék ami a nemzeti kultúra létét, fontosságát illeti” – nyilatkozta Fekete György, az NKA alapító elnöke.

Az ünnep programsorozat nyitógálájára szeptember 23-án, a művészetek palotájában kerül sor.