2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

157 millió forint büntetést szabtak ki a fakereskedelem ellenőrzésekor

2020. február 11., kedd 17:34

Háromezer köbméter illegálisan kitermelt faanyagot foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti szakemberei az elmúlt három évben. Ezek az ellenőrzések hozzájárulnak az erdők védelméhez és ezen keresztül a környezet védelméhez. Az elkobzott fatermékeket a Nébih osztja el a rászorultak között.

2015 óta látja el a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szervezet az illegális fakitermelés megakadályozás érdekében az egész ország területén vizsgálja a faanyagú termékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi és fajtabeli azonosságát.

Az illegális fakivágás nemcsak nemzeti kincsünket, erdeinket rongálja, de komoly ökológiai és gazdasági károkat is okoz, éppen ezért az erdők és az erdei fatermékeket használó vásárlók védelme érdekében az ellenőrzés tapasztalatai alapján a jogalkotó 2017-ben kiegészítette a nemzeti szabályozást, ezzel új eszközöket kaptunk a hatékonyabb fellépéshez

- fogalmazott Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Az ellenőrzések során mintegy háromezer köbméter illegálisan kitermelt faanyagot foglaltak le a Nébih szakemberei. A szervezet elnökhelyettese kiemelte: az uniós és a hazai jog is engedi az elkobzott fatermékek elosztását a szociálisan rászorultak között.

Tizenháromezer mázsa kerül majd ingyenes átadással kiosztásra a hasznos cél érdekében, a kiosztást 10 telephelyen végzik az országban, és a mai nappal ebben a pillanatban már elérhető a Nébih honlapján az az alkalmazás, ahol bárki meg tuja nézni, hogy melyik telephelyen, milyen minőségű, milyen típusú fa igényelhető és pályázható

- mondta A Nébih elnökhelyettese, Helik Ferenc. 

Egy-egy pályázó évente legfeljebb három millió forint nyilvántartási értékű, de legfeljebb 120 köbméter mennyiségű tűzifát kaphat ingyenesen.

HírTV