2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Tusványos

Orbán Viktor: A háborúk és veszélyek évtizedét éljük

A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz a következő, korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak - jelentette ki a miniszterelnök a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton.

  • Orbán Viktor: A háborúk és veszélyek évtizedét éljük

11:24

Vége a kormányfői beszédnek

Véget ért a Orbán Viktor beszéde. 

11:21

Ezek a dolgok segítik Magyarországot a mostani helyzetben

A kormányfő szólt arról is, hogy több dolog segíti Magyarországot, így a technológiai váltás, és a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója lesz hazánk. A külföldi tőkebeáramlás is segíti Magyarországot - tette hozzá.Tranzitország akar maradni Magyarország, azonban ha blokkosodás lesz, akkor egy poros előretolt helyőrség lesz Magyarország. A politikai stabilitás is nagy előnye Magyarországnak - mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy végrehajtott a Fidesz egy hatalmi generációváltást, mert több 40-es került a vezetésbe. A szellemi alapokról azt mondta, hogy még megvan a magyar kultúra és a nyelv. Magyarországnak nemzeti ambíciói vannak, és a mostani nehéz időszakban együtt kell maradnia az anyaországnak, és a többi magyarok lakta területnek.  

 11:16

Orbán: 2030 körül kell csúcsformában lennünk

Új megállapodást kell kötnie Magyarországnak az EU-val, az USA-val, az oroszokkal és Kínával. Ha sikerül megállapodnunk mindenkivel, akkor vissza tudunk kapaszkodni a korábbi növekedési pályánkra - mondta a kormányfő. Orbán szerint a legfontosabb időhatár 2030 lehet, mert akkora lehetnek olyan feszültségek a nyugati rendszerben, amik szétfeszíthetik azt. Szólt arról is, hogy a déli uniós tagországok akkora kerülhetnek nagy bajba, és a közép-európai országok nettó befizetők lesznek - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint 2030 körül kell csúcsformában lennünk, és akkora kell az erő. 

 11:11

Lokális kivétel

A várható recesszióról azt mondta a kormányfő, hogy az európai országok nagyrészében visszaesés lesz, és ez politikai destabilizációt okoz majd. Ma az európai gazdaság a káosz felé tart, és nagy kérdés, hogy lehetséges-e, hogy ebből kimaradjunk.LOKÁLIS KIVÉTEL AKAR LENNI MAGYARORSZÁG- tette hozzá. 2024-ben jöhet el a béke lehetősége, mert akkor lesz amerikai elnökválasztás - hívta fel a figyelmet. Akkor lehet sikeres Magyarország, ha kimarad a háborúból, a globális adóból, a migrációból, a genderőrületből. 2010-ben és 2020-ban is sikerült a válságból erősebben kijönni. 2020-ban is kanyarban előztünk - mondta a kormányfő. Most kaptunk egy ónosesőt és a kanyarban kell talpon maradnunk a járgányunkkal.   

 11:08

Így kell megvédeni a rezsicsökkentés

A háborúval jól járnak az oroszok, mert az energiahordozók ára felment. Jól jártak a kínaiak, és a nagy amerikai cégek is a háborúval - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Gazdaságilag rosszul jár az EU a háborúval. Minket ez úgy érint, hogy a rezsicsökkentés jövőjét érinti - mondta Orbán. Már 2010-ben látható volt, hogy az emberek jövedelmének nagy részét elviszi a rezsi, ezért döntött a kormány a rezsicsökkentés mellett. Jól működött a magyar rendszer 10 évig, és most kibillent a háborús árak miatt.Sikerülni fog megvédeni a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, de efölött piaci árat kell fizetni. Ha ezt sikerül így megvédeni, az egy hatalmas tett lesz.  

2021-ben a magyar állam a rezsicsökketésre 296 milliárd forintot fizetett, 2022-ben pedig ennek a hétszeresét kellene kifizetni. Az utóbbit a magyar gazdaság nem bírná ki, és ezért kellett lépni - mondta Orbán Viktor. Éppen ezért kellett az új beruházásokat leállítani. Fontos feladatnak nevezte, hogy le kell jönni a gázról, és át kell térni más energiahordozóra.  

11:02

Orbán: Ez imperializmus

Az egységes unióskülpolitikai döntéshozatalról azt mondta, hogy az imperializmus. AZ EU-nak ki kellett volna kényszerítenie a minszki megállapodást, és még a saját háza táján sem tud rendet rakni. Az is nagy probléma, hogy az EU nem tudja megvédeni a saját határait. Nem világpolitikai szerepről kell álmodnia az uniónak, hanem a saját feladatát kéne elvégeznie. 

 10:59

Az EU érdeke, hogy az oroszok és ukránok közé álljon

Könnyen lehet, hogy ez a háború véget vet a Nyugat fölényének, és egy multipoláris világrend jön - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint lehet, hogy a magyarok átlátják a helyzetet, de a háború kérdésében ez keveset számít. Meg kell próbálnunk elmondani az álláspontunkat, és új stratégia kell, aminek a középpontjában a béke áll. Az EU érdeke, hogy az oroszok és ukránok közé álljon - tette hozzá. Az oroszok célja most, hogy olyan messze legyen a front, hogy Ukrajna területéről ne tudjanak a területükre lőnni. Orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz, és csak amerikai-orosz tárgyalás zárhatja le a háborút - hívta fel figyelmet a kormányfő. Az európaiak eljátszották az esélyüket, hogy beleszóljanak az eseményekbe - tette hozzá. A II. világháború után ott találja magát Európa, hogy a legfontosabb biztonsági kérdésekben az amerikaiak és oroszok döntenek. 

 10:53

Teljesen megbukott a Nyugat stratégiája

Orbán Viktor szerint a nyugatiak elutasították a z oroszok bizotnsági igényeit, és most az oroszok fegyverrel szereznek érvényt a biztonsági igényeiknek. Ha Trump és Merkel lenne a vezető, akkor ez a háború soha nem robbant volna ki. A háborúban a Nyugat stratégiája az volt, hogy Ukrajna angolszász kiképzőkkel és fegyverekkel háborút nyerhet, a szankciók le fogják gyengíteni Oroszországot, a szankciók gazdasági következményeit képesek leszünk kezelni, és a világ felsorakozik a Nyugat mögött. Most pedig egy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott. Ukrajna nem fog háborút nyerni, a szankciók nem rengetik meg Moszkvát, a nyugati kormányok megrendültek, és a világ demonstratívan nincs a Nyugattal - hívta fel a figyelmet a kormányfő. A világ nagy része demonstratívan nem áll a Nyugat mellett.  

 10:49

Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban

A háborúról azt mondta a kormányfő, hogy az a legfőbb kötelesség, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy elveszítik a szeretteiket. Eddig 86 magyar ember halt meg abban a háborúban, és a bennünket kritizálók közül egyetlen nemzet sem vesztett embert. A mi kiindulópontunk, hogy Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t, mert az utóbbi erősebb. Az ukránok célja, hogy minél több országot vonjanak be  a háborúba - tette hozzá. A NATO és az EU úgy döntött, hogy fegyvert szállítanak, és súlyos szankciókat vetnek ki, így de facto részeseivé váltak ennek a konfliktusnak. 

Orbán Viktor szerint a háború oka, hogy az oroszok egy világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, és azt követelték, hogy Ukrajna ne legyen a NATO-tagja. 

10:44

Soha nem lesz ennek a nyugati bolondériának a világ ezen sarkán többsége

A genderkérdésről azt mondta, hogy sikerült azt leválasztani az uniós pénzekről szóló vitáról. Mi csak azt kérjük a Nyugattól, hogy a genderkérdést ne erőltessék ránk. Soha nem lesz ennek a nyugati bolondériának a világ ezen sarkán többsége - mondta a kormányfő. Mi csak transzszilvániát tudunk kimondani, amit egyébként is Erdélynek hívunk. 

Háború van, háborús infláció és  gazdasági válság, de ez csak paravánt von a demográfia, a gender és a migráció elé - mondta. A jövőnk ezeken a kérdéseken fordul meg - tette hozzá. A visegrádi négyek ezekben a kérdésekben egységesen tudott fellépni, de beesett a háború, ami megrázta a V4-es együttműködést. Ez a háború elnehezíti a viszonyunkat a barátainkkal, és a magyar-lengyel kapcsolatban szívprobléma van. A lengyelek úgy érzik, hogy ebben a háborúban benne vannak, míg mi ki akarunk maradni. 

 10:40

Így árasztja el az iszlám Európát

A Nyugat ne akarja ránk kényszeríteni azt a végzetet, amit a migráció jelent - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint az európai népek nem tekinthetőek kevert népeknek. Ma a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizáció belátta, hogy a magyar útvonal nem alkalmas arra, hogy elárassza a Nyugatot, hanem nyugat felől próbálják a hódítást. Fel kell készülni arra, hogy Nyugatról is védekezni kell majd, és a keresztényeket onnan kell befogadni - tette hozzá. 

10:36

"Brüsszel a Soros-féle csapatokkal ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat"

Továbbra is jóval több a temetés mint a keresztelő. Vannak azok, akik képesek saját maguk biológiai fenntartására, és vannak akik nem. Mi az utóbbiak közé tartozunk, és előbb vagy utóbb ellakják előlünk a Kárpát-medencét - mondta a kormányfő. A migrációról azt mondta Orbán, hogy az kettéválasztotta Európát. A Nyugaton nincsenek már nemzetek, hanem népek konglomerátuma, ez a poszt-Nyugat, és 2050 körül bekövetkezik a végső demográfiai váltás, és a nagyvárosokban 50 százalék felé nő a nem európaiak aránya - tette hozzé. A Nyugat szellemi értelemben Közép-Európába költözött. A Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen, hogy olyanná tegyenek minket, mint ők.   

Brüsszel a Soros-féle csapatokkal ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat - mondta. Minket elítéltek migráció ügyében, és most az ukrajnai háború miatt ezt félretették. 

10:31

"Ez einstand"

Az uniós gázfogyasztási csökkentési tervekről azt mondta, hogy egyenlőre nem lehet látni, hogyan kényszerítik ki. Mindezek mellett pedig elvennék a gázt azoktól, akiknek van - tette hozzá. Ez einstand. A világgal kapcsolatban lévő negatív érzések abból fakadnak, hogy az energia nincs a Nyugat kezében, csak a katonai erő.  

 10:29

Orbán Viktor: A nyugati világ elvesztette a nyersanyagok feletti uralmat

A nyugati világ elvesztette a nyersanyagok feletti uralmat - mondta a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a világ energiahordozóinak és erőforrásainak a jelentős része a nyugati civilizáción kívül van. Európa helyzete pedig még nehezebb - tette hozzá.2013-BAN AZ AMERIKAIAK MEGKEZDTÉK A REPESZTÉSES ENERGIAKITEMERLÉSI MÓDOT, ÉS ÚJ BIZTONSÁGPOLITIKAI DOKTRÍNÁT HIRDETETT MEG, ÉS KÜLPOLITIKAI FEGYVERKÉNT HASZNÁLJÁK AZ ENERGIÁT.

Az amerikaiak nekiálltak erőteljesen ösztönözni a szövetségeseiket arra, hogy felvásárolják a nyersanyagiakat, és erőteljesebb szankciós politikát hirdetett meg - mondta a kormányfő. Az amerikai stratégia önállóbb politikát hirdetett meg, mert nem függ külső nyersanyagoktól. Az európaiak megpróbálták megvédeni a német-orosz energetikai tengelyt - mondta a kormányfő. Ezt most szétverik, és nem sikerült a megújuló energiákra átállni. 

10:24

Hatalmi visszaszorulás van Nyugaton

A világ az adatok tükrében egyre jobb helynek tűnik - mondta Orbán Viktor. Nő a születéskor várható élettartam, egyre kevesebben élnek szegénységben, és egyre kevesebbet dolgozunk, miközben a hírek tónusa egyre rosszabb. 

A kormányfő szerint rosszkedvünk tele egy nyugati életérzés, mert a nyugati civilizáció ereje, tekintélye és cselekvőképessége fogyóban van. A valóság az, hogy amikor 100 éve a Nyugat hanyatlásáról beszéltek, az egy demográfiai visszaszorulás volt, míg most egy hatalmi visszaszorulás van - tette hozzá. A többi civilizáció is modernizálódott, de a nyugati értékeket nem vették át csak a technikáját - mondta a kormányfő. Orbán kiemelte, hogy a világ többi része ellenáll a nyugati értékterjesztéssel szemben. A világ többi része rájött, hogy a modernizálódással lehet fellépni a nyugati értékekkel szemben. 

 10:20

 Orbán Viktor miniszterelnök a beszéde elején azt mondta, jó okunk van arra, hogy Fidesz fröccsöt igyunk, ami kétharmad-egyharmad. 2019-ben egy rendkívül optimista és bizakodó tábor volt, míg most a háborúk és veszélyek évtizedét éljük. Korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai remegnek a nyugati civilizációnak - tette hozzá. Azt gondoltuk, hogy Európában nem lehet háború, a hidegháború nem térhet vissza, és hogy a tudomány ural mindent - mondta Orbán Viktor. 2019-ben ezekről a fejleményekről nem tettem említést, és ez azt mutatj, hogy legyünk szerények. Akkor se világjárványról, se háborúról, se a német baloldal visszatérésől nem beszélte - tette hozzá. 

10:08

Egység kell az autonómia ügyben

Tőkés László felhívta a figyelmet, hogy a székelyföldi autonómia esetében egységre van szükség. 

10:00

A mai Magyarország szinte egymagában látszik felvenni a harcot Európa védelmében

Tőkés László kiemelte, hosszú út vezetett el a mostani nemzetpolitikai helyzetig. Magyarország déli határai ostrom alatt állnak, és ez a Hunyadiak korát idézik - tette hozzá. Akkor több mint egy fél évszázadra sikerült feltartóztatni az Oszmán Birodalom előrenyomulását.A mai Magyarország szinte egymagában látszik felvenni a harcot Európa védelmében. 

 09:48

Tőkés: A székely autonómia is örök

Tőkés László püspök Orbán Viktor beszéde előtt arról beszélt, hogy 1456. július 22-én Hunyadi János hatalmas győzelmet aratott Nándorfehérvárnál, és a déli harangszó azóta is visszhangozza ezt a sikert. Az Erdélyi Nemzeti Tanács vezetője szerint Hunyadi és az igaz hazafiak szelleme az örök értékek közé tartozik.A székely vér minden kis cseppje és a székely autonómia is örök.  

09:37

Kezdődik Orbán Viktor beszéde

Kezdődik Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői előadása. 

Tusványos 2022 - Előadások a magyar gazdaság helyzetéről és a világgazdaságról. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

HírTV/Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!