2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Tusványos

KINCS: Jobbak a családban élők lelki egészségi mutatói

Jobbak a lelkiegészség-mutatói azoknak, akik harmonikus családban, házasságban élnek, gyermeket nevelnek - mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a székelyföldi Tusnádfürdőn.

  • KINCS: Jobbak a családban élők lelki egészségi mutatói

 

Fűrész Tünde a családról és a lelki egészségről szóló kerekasztal-beszélgetésen felidézte:Magyarországon az alaptörvény definiálja a családot - mint szülő-gyermek viszonyt és házasságot -, hiszen ma a világban sokféle családfogalom létezik.

Beszámolt arról, hogy 2021 nyarán hétezer ember megkeresésével hatodik alkalommal végezték el azt, a magyarok lelkiállapotát vizsgáló kutatásukat, melyet intézetük névadója, Kopp Mária már korábban ötször - legutóbb 2012-ben - megtett. Ebben ugyanazokat a mutatókat - az egészséget, a boldogságot, a jólétet, a depressziós és stressz-mutatókat - vizsgálták, mint a korábbi felmérésekben.

Közölte: a 2021-es vizsgálat eredményeiben jelentős pozitív változások láthatók mind a nőknél, mind a férfiaknál. Ezzel újból megerősítést nyert, hogy aki harmonikus családban, házasságban él, gyermekeket nevel, annál a lelki egészségi mutatók jobbak. Kopp Mária is mindig azt hangsúlyozta, hogy a szerető család és a párkapcsolat a legfontosabb egészségvédő tényező - emelte ki Fűrész Tünde.

A kutatás eredményeit ismertetve elmondta, a nők boldogság-elégedettség szintje felzárkózott a férfiakéhoz, tízes skálán majdnem egy egészet javulva már 7,4 felett van, de szinte minden kategóriában nagyobb arányú javulás mutatható ki a nőknél. Ez a KINCS elnöke szerint a nők családi szerepeinek nagyobb megbecsülésével, elismerésével függhet össze.

Örömtelinek nevezte, hogy míg a WHO jólétet, közérzetet mutató indexében 2012-ben az emberek negyede még a magas kockázatú csoporthoz tartozott, most már csak 14 százalékuk került ebbe a kategóriába, valamint a depresszió terén is pozitív irányba mozdultak el a válaszok. Szintén javultak a társadalmi normákra, értékrendekre, a stresszel való megküzdésre vonatkozó mutatók is - tette hozzá.

Fűrész Tünde megjegyezte: a fiataloknál közel sincs akkora javulás a lelkiegészség-mutatók kapcsán, mint általában, a koherenciamutatók pedig a korábbiakkal szemben már a vidékieknél magasabbak, mint városban élő társaiknál.

Rusu Szidónia, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szociológusa a beszélgetés során egy erdélyi magyar doktoranduszok mentális helyzetéről szóló kutatásukat ismertette. Ebből kiemelte, hogy a doktoranduszi lét negatívan hat a szociális kapcsolatokra, de akiknek már stabil párkapcsolatuk, családi helyzetük van, azoknál ez komoly védőfaktort jelent. Emellett egy ilyen speciális élethelyzetben a közösség megtartó erejének is fontos szerepe van - jegyezte meg.

Vita Emese, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szociológusa hozzátette: a családalapítás előtt álló fiatalok jobban érzékelik a munka-magánélet negatív hatásait, mint akik családban élnek.

Bota Andrea, Babeş-Bolyai Tudományegyetem pszichológusa a beszélgetés során arra is kitért, hogy a családban még gyermekkorban kialakul egy "ősbizalom" ami azt jelenti, hogy mindig van egy fiktív, szimbolikus "belső otthon", ahova vissza lehet térni sikerek és kudarcok esetén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hidvéghi Balázs: Félnek Orbán Viktoréktól + videó

Hidvéghi Balázs: Félnek Orbán Viktoréktól + videó

Minden határon túlmegy, ami Brüsszelben történt - így reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke a HírTV stúdiójában arra, hogy a kerületi polgármester a belga rendőrséggel akarta a bezárattatni a Nemzeti Konzervatívizmus Konferenciát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!