2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Olimpia 2020

Olimpiai bronzérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardválogatott bronzérmet szerzett a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián. Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen - a másodikon - a magyarok.

  • Olimpiai bronzérmes a magyar férfi kardcsapat

A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda az esti helyosztón 45-40-re nyert a németek ellen.

A szerdai verseny negyeddöntőjében a magyarok az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdtek, majd két tussal alulmaradtak az olaszokkal szemben, míg a németek előbb magabiztosan verték az oroszokat, majd kikaptak a világbajnoki címvédő és londoni ötkarikás bajnok dél-koreaiaktól.

A bronzmeccsre a várakozásoknak megfelelően cseréltek a magyarok, Decsi Tamást Gémesi Csanád váltotta, és a németek is módosítottak, az erdélyi születésű Szabó Mátyás helyett Richard Hübers lépett pástra.

Az első asszóban éppen ő volt Szilágyi ellenfele, akit 5-1-nél váltott Gémesi. Utóbbi küzdelmes 5-5-öt vívott a kétszeres Európa-bajnok Max Hartunggal, majd következett a világbajnok Szatmári összecsapása a csapatban világ- és Európa-bajnok Benedikt Wagnerrel. Az első kör után 15-9-re vezettek a magyarok.

Gémesi 5-2-re verte Hüberst, Szilágyi 5-4-re Wagnert, Szatmári pedig 5-1-re Hartungot, így a záró etap előtt 30-16 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó kör aztán rendkívül küzdelmesen alakult magyar szempontból. Először Gémesi 5-4-re megverte Wagnert, majd Szatmári 6-5-re alulmaradt Hübersszel szemben, így az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi 40-26-nál vette át a stafétabotot.

Hartung volt az ellenfele, aki megpróbálta teljesíteni a lehetetlen küldetést, 6-0-lal indított, majd egészen 43-40-ig tornázta fel a csapatát. Szilágyi szenvedett, de végül sikerült bevinnie két tust, majd térdre rogyott, és amikor a mérkőzésvezető végre megengedte, berohanó társaival összeölelkezve ünnepelte a páston a rég várt ötkarikás érmet.

Szilágyi az egyéni arany után második érmét nyerte a japán fővárosban, a magyar küldöttségnek pedig ez a negyedik dobogós helyezése, két arany és egy ezüst után az első bronza.

Megnyert bronzéremről beszélnek 

Bár csalódottak voltak az elődöntős vereség miatt, megnyert bronzéremről beszéltek a magyar férfi kardválogatott tagjai és Decsi András edző.

Jó kis játszma volt, hogy az elvesztett elődöntő után összekapjam magam. Nagy csapatmunka a mai teljesítményünk. Mindenkinek köszönjük, aki otthonról szurkolt nekünk!

- nyilatkozott Szatmári András.

A csereember Gémesi Csanád remekült szállt be a csapatba, a bronzmeccsen nagyszerűen és rendkívül koncentráltan vívott.

A páston kívül én nagyon barátságos ember vagyok, de itt nincs helye a barátságnak. Itt gyilkolni kell, itt van egy ellenfél, akit szét kell csapni. Az utóbbi időben nekem jól megy a németek ellen, jól fel tudtam készülni belőlük és általában megvertem őket

- mondta a 34 éves gödöllői kardozó, aki első olimpiáján szerepelt.

A négy vívó közül a legfeszültebbnek Szilágyi Áron tűnt az úgynevezett vegyes zónában, bár egy apró mosolyt azért az ő arcán is fel lehetett fedezni.

Nem nagyon tudok beszélni az utolsó asszóról. Sajnos teljesen ötlettelenül és kábán mentem fel a pástra, amit nem nagyon tudok hova tenni, mert előtte végig jól sikerült összpontosítanom. Az egész csapat dominált és uraltuk a mérkőzést, talán pont ezért történt, ami történt. Nem akartam elrontani

- fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok.

Társai azt mondták, ők teljesen biztosak voltak Szilágyiban, nem volt kérdés számukra, hogy megnyeri az összecsapást.

Az elvesztett elődöntő után kimondtuk a triviálist, hogy meg kell nyernünk a bronzérmet. Sikerült, és ennek nagyon örülünk. Ez egy megnyert bronzérem

- tette hozzá Szilágyi.

Decsi Tamás is azt mondta, hogy az egyik szeme sír az elvesztett elődöntő miatt, de a másik nevet, mert sikerült megszerezni a harmadik helyet, és megvan az olimpiai érem.

Ezért jöttünk. Titkon mindannyiunknak az aranyérem lebegett a szeme előtt, de az olimpiai érem az érem

- fogalmazott.

Bátyja, a válogatott vezetőedzője, Decsi András láthatóan meghatódott a németek elleni siker után.    

Érmet szerettünk volna szerezni, lehetőleg minél fényesebbet. Az elődöntőben nagyon közel voltunk a sikerhez, ennél talán nem is lehet közelebb lenni, és csalódottak voltunk, hogy nem vívhatunk döntőt. Ez volt a terv, de elég hamar túl kellett magunkat tenni ezen, hiszen azt a teljesítményt, amelyet a srácok az elmúlt években nyújtottak, meg kellett koronázni egy olimpiai éremmel. Mindent meg kellett tenni azért, hogy úgy tudjanak felállni a pástra az utolsó mérkőzésen, hogy megszerzik az érmet.

Decsi András kiemelte: előre eltervezték, hogy Gémesi is szóhoz jut, Szilágyi befejező ember szerepét pedig úgy jellemezte, hogy ez egy felelősségteljes, nehéz pozíció.

Hosszú évek óta ő a befejező emberünk, nálunk ez egy olyan poszt, amit ki kell érdemelni, viszont nagyon nagy felelősséggel is jár. Most olyan volt a helyzet, hogy nagyon vezettünk, így kellett befejeznie, de ilyenkor is jöhetnek olyan hullámvölgyek, amelyekből nehéz kimászni és nehéz megtörni a rossz ritmust. Szerintem ez is az ő nagyságát bizonyítja, hogy ebbe nem rokkant bele a páston, hanem képes volt fordítani egyet a keréken, és aztán győztesen levonulni

- méltatta Szilágyi Áront a szakember.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!