2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő 03:00

Olimpia 2020

Lőrincz Tamás döntős az olimpián, az aranyért birkózhat!

Bejutott a döntőbe Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában, miután a legjobb négy között fordulatos mérkőzésen, a végén hősies védekezéssel 6-5-re legyőzte az iráni Mohammedali Geraeit. Lőrincz a 2012-es londoni olimpián ezüstérmes volt, most újra megküzdhet az aranyért!

  • Lőrincz Tamás döntős az olimpián, az aranyért birkózhat!

Nagy reményekkel utazott a tokiói olimpiára Lőrincz Tamás, hiszen regnáló világ- és Európa-bajnokként, valamint a ranglista első helyéről várta az ötkarikás játékokat. A nyolcaddöntőben nem kellett szőnyegre lépnie, mert a marokkói ellenfele nem jelent meg a mérlegelésen, mint utóbb kiderült, feltehetően koronavírus-fertőzés miatt. A negyeddöntőben aztán Lőrincz magabiztosan győzte le 3-1-re a japán Jakibu Sohejt. Ezzel máris a döntő kapujába lépett, ahol a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei lett az ellenfele. Korábban sosem küzdöttek egymás ellen.

Lőrinczet küldték le a földre a mérkőzés elején, ezzel 1-0-s hátrányba került, de sikerült kivédekeznie az ellenfél támadását. Később ellenfele elhagyta a szőnyeget, ezzel Lőrincz kiegyenlített, ám az iráni videózást kért, és mivel a magyar érintette a combját, lábra támadásnak minősült az akciója, ami kötöttfogásban szabálytalan, ezért visszavonták a pontját. Így Mohammedali Geraei előnyével zárult az első menet.

A folytatásban az iráni mehetett a földre, máris 1-1 volt az állás, és bár először úgy tűnt, hogy Geraei ki tud bújni Lőrincz fogásából, mégis sikerült egy kétpontos akciót végrehajtani rajta. Ráadásul az iráni szabálytalanul támadt vissza, újra mehetett a földre, ezzel már 5-1 volt az előny. Geraei újra videózást kért, de ezúttal nem adtak neki igazat, amiért büntetőpont járt, így 6-1-es magyar előnnyel birkóztak tovább.

Az utolsó percben az iráni végrehajtott egy kétpontos akciót, majd Lőrincz sárga lapot és intést kapott, ezzel 6-5-re jött fel az ellenfél. A magyart leküldték a földre, de mindent elkeseredett akciót kivédekezett, és megnyerte az elődöntőt!

Lőrincz Tamás tehát a 2012-es londoni olimpia után újra döntős az ötkarikás játékokon. Kilenc éve ezüstérem lett a vége, most újra megküzdhet az aranyért, a fináléra holnap kerül sor.

 

Lőrincz Tamás elődöntős az olimpián, biztosan éremért birkózhat

Az olimpián még el sem kezdődtek a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának küzdelmei, az első helyen kiemelt Lőrincz Tamás máris a nyolc között volt. Regnáló világ- és Európa-bajnokunk a marokkói Ajt Zied Uagram ellen kezdett volna, azonban riválisa nem jelent meg a mérlegelésen, így versenyzőnk mérkőzés nélkül lépett a negyeddöntőbe. Azt már vasárnap tudhattuk a sorsolás ismeretében, hogy a Honvéd 34 éves birkózójára – aki pályafutása utolsó versenyén szerepel – a lehetőségekhez képest itt is viszonylag könnyű ellenfél várhat, a kazah Demeu Zsadrajev és a japán Jakibu Sohej párharcának győztese. Ez a jelentősebb nemzetközi eredményekkel nem rendelkező japán lett.

Ahogy azt vártuk, Lőrincz aktívabban kezdett, az ellenfelét le is küldték parterhelyzetbe, s versenyzőnktől – aki a 2012-es londoni olimpián még a 66 kg-ban ezüstérmes volt – remek pörgetést láthattunk, 3-0 ide, s így zárult az első menet. A második három percben a bírók Lőrinczet láttak passzívabbnak, 3-1, de a hazai versenyző a lenti helyzetben semmit nem tudott kezdeni a Honvéd birkózójával. A végén azért számunkra volt egy ijesztő pillanat, de maradt a 3-1, így Lőrincz Tamás bejutott a legjobb négy közé.

– Jobb lett volna, ha nem marad el az első meccsem, így tudtam, hogy nagyon nehéz lesz birkózni – mondta Lőrincz Tamás. – Az első menetben így is jól éreztem magam, a lenti helyzetben azt hittem, több akció van, de kicsúszott a japán, és nem tudtam folytatni. Ha nem ez történik, nyugisabb második félidő jöhetett volna, így azért eléggé „kapálózni” kellett. A végén az ellenfelem hatalmasat rántott rajtam, de megérte hat percig űzni-hajtani, mert már fáradt volt, nem tudta befejezni az akciót.

Lőrincz Tamás ellenfele a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban a vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei lesz, a tét a döntőbe jutás! A birkózásban a lebonyolítás úgy néz ki, hogy az adott súlycsoportokban a döntőket és a vigaszági mérkőzéseket másnap rendezik.

Szőke Alex is győzelemmel kezdett a 97 kilogrammban. Az ESMTK 21 éves versenyzője a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, akit 3-1-re múlt felül. Ezután a negyeddöntőben 6-2-re kapott ki a súlycsoport jelenlegi legjobbjának számító, kétszeres világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevtől, de igencsak megszorongatta ellenfelét. Junior Európa-bajnokunk kiléptetéssel, majd az orosz intésével 2-0-ás előnybe került és lentről sem volt messze az akciótól, billentési kísérlete biztató volt. A folytatásra aztán az orosz klasszis felszívta magát és 3-2-re fordított. A második menet elején is Jevlojev volt energikusabb, Szőkét meg is intették (2-4), s ugyan parterhelyzetből szépen védekezett, állásból az orosz levitte (2-6), és ezzel eldöntötte a meccset. Ám ha az első helyen kiemelt orosz fináléba jut, akkor Szőke kedden a vigaszágon harcba szállhat a bronzéremért.

– Harmadszor találkoztunk, de ez volt a legszorosabb meccsünk. Erősebb és tapasztaltabb, a végére pedig el is fáradtam. Bár csalódott vagyok, azért látom, hogy jó az irány – mondta Szőke Alex aki 99 százalékig biztos benne, hogy Jevlojev vigaszágra segíti őt.

 

Fotó: Getty Images- Fred Lee

Magyar Nemzet, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!