2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Mozaik

Mozaik - Különleges bortúra a Gellért-hegyen

Tudják honnan ered a vörösborkészítés tudománya? És hogy miről volt híres Kőbánya a sörfőzés előtt? Egy Gellért-hegyi túra keretében sok mindenre választ kapunk az egykori Budapesti szőlészet-borászat történetével kapcsolatban.

  • Mozaik - Különleges bortúra a Gellért-hegyen

A XIX. század végéig a Gellért-hegy is a szőlőről volt híres. Akkoriban az emberek szomjoltásra is a bort itták, mivel könnyebben elérhető volt, mint az ivóvíz. A szőlőket ez idő tájt támadta meg a filoxéra járvány, ami véget vetett az ültetvényeknek.

A Gellért-hegyet, illetve a Tabánt látogattuk meg, olyan helyszíneken jártunk, ahol nagyon jól belátni azokat a területeket, ahol egykor dűlők vagy bortermelés folyt. Az egykori budai szőlős felfedezésésre valójában egy nap nem is elég. 

A Gellért-hegyen budapesti borászati történeteket hallhatnak a túrázók, például arról, hogy Kőbánya a sörről híres, de régen a borkészítés volt a meghatározó. Sajnos a filoxéra itt is véget vetett a borászatnak.

Szerte az országban akkoriban fehér bort ittak. Az nem jelentette azt, hogy nem volt vörösbort adó fajta, de ennek ellenére nem ismerték azt a technológiát - magyarul áztatni a szőlőhéjon a mustot - amiből gyakorlatilag kioldódott maga a színanyag. Ettől vörös a vörösbor, mert kioldódik a színanyag a szőlő héjából. Ezt tanították meg gyakorlatilag a magyaroknak. Hozták azt a szőlőfajtát, ami gyakorlatilag hungarikummá vált, ez pedig a kadarka.

A bor történeti túra egy budaörsi pincészetben borkóstolóval zárult, ahol ősi magyar fajták bemutatása, kóstolása volt a program.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!