2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Láncreakció

Láncreakció: Üzbegisztán atomerőmű építésére készül + videó

Egyre több ország kíván új atomerőművi egységeket építeni, köztük több olyan állam is, amelyek eddig egyáltalán nem alkalmaztak atomenergiát. Továbbra is vannak országok, amelyek ideológiai és nem szakmai kritériumok alapján vásárolnak atomerőművi technológiát. Mennyire lehet ez veszélyes a nukleáris biztonság szempontjából? Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Toldi Ottóval, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetőjével és Hárfás Zsolt atomenergetikai-szakértővel.

  • Láncreakció: Üzbegisztán atomerőmű építésére készül + videó

Üzbegisztán az első olyan ország, ahol az orosz kis teljesítményű moduláris atomerőművi technológiának szavaztak bizalmat.

A Taskent és Moszkva között május végén létrejött megállapodás értelmében Üzbegisztán Dzsiszah régióban egy hat egységből álló, kis moduláris reaktoros atomerőmű épül, amelynek építési munkálatai már idén nyáron megkezdődnek.

A terv egy 330 megwatt összkapacitású, hat darab 55 megawattos-os reaktorból álló telephelyet irányoz elő. A fővállalkozó a Roszatom orosz állami vállalat lesz, az építési folyamatban pedig helyi vállalatok vesznek részt. Az üzbegisztáni nukleáris fejlesztési ügynökség, az Uzatom igazgatója, Azim Akhmedkhadjaev úgy fogalmazott: "Az előrejelzések szerint Üzbegisztánban az energiaforrások iránti igény 2050-re csaknem megduplázódik. Nyilvánvaló, hogy az energiarendszer stabil működése és a gazdasági fejlődés érdekében országunknak a megújuló energiaforrások mellett alapterhelésű energiaforrást is biztosítania kell. Az új nukleáris projektek iránti érdeklődés globális növekedésének vagyunk tanúi, mind a nagy kapacitású erőművek, mind a kis moduláris reaktorok iránt. Úgy véljük, hogy a Roszatommal való együttműködés kiterjesztése fejlett atomenergetikai technológiákkal fogja erősíteni energiaágazatunkat."

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!