2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Ottó 03:00

Láncreakció

Láncreakció – Stoltenberg: kibertámadás esetén a szövetségesek egymás segítségére siethetnek + videó

Kibertámadás esetén is életbe léptethető a NATO ötödik cikke Jens Stoltenberg szerint. Az orosz elektronikai hadviselés miatt több nyugati fegyver használhatatlan Ukrajnában. Hackertámadásra is alkalmas lehet a ChatGPT4-es nyelvi modell a szakértők szerint. Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Csizmadia Tamás elemzővel és Bor Olivér kiberbiztonsági szakértővel.

  • Láncreakció – Stoltenberg: kibertámadás esetén a szövetségesek egymás segítségére siethetnek + videó

A NATO hivatkozhat a kollektív védelemről szóló ötödik cikkre, ha súlyos kibertámadás éri a szövetség valamelyik országát, jelentette ki a NATO főtitkára múlt héten. Jens Stoltenberg hangsúlyozta: kibertámadás esetén a szövetségesek egymás segítségére siethetnek.

2014-ben a tagállamok megállapodtak arról, hogy kibertámadás esetén is alkalmazható a Washingtoni Szerződés ötödik cikke, és a szövetség egésze válaszolhat a támadásra. Jens Stoltenberg leszögezte: „Válaszunk mindig mértéktartó, védelmi jellegű és arányos lesz, értékelni fogjuk a támadás súlyosságát, és annak megfelelően fogunk reagálni” , ám azt is hozzátette: előfordulhat, hogy a kibertámadásra a NATO nem csak online eszközökkel reagál.

Az észak-atlanti szövetség vezetője most a Capital című lapnak adott interjúban azt mondta: A szövetségesek úgy döntöttek, hogy harccsoportjainkat dandár szintre 4-5 ezer főre kell növelni. De ezzel párhuzamosan a légi jelenlétünket is növeltük, több tengeri járőrgéppel és más módon. Jens Stoltenberg bejelentette: „megállapodtunk új védelmi tervek kidolgozásában, és most a szövetségesek több magas készültségi fokú haderővel látják el a NATO-t. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy szükség esetén gyorsan küldhessünk erősítést. Tehát szükség esetén a NATO természetesen egynél több dandárt is bevethet.”

Arra a kérdésre, hogy képes-e a NATO hamar megszervezni egy 300 ezer fős nagyságrendű NATO Reagáló Erőt, Jens Stoltenberg úgy válaszolt: „Több százezer katona viszonylag rövid idő alatt biztosítható. És természetesen ott lehet őket bevetni, ahol szükség van rájuk.” A

NATO-főtitkár korábban kiemelte: a szövetség keményen dolgozik azon, hogy fejlessze kibervédelmét és segítsen a szövetség tagjainak megvédeni hálózataikat technológiával és a bevált gyakorlatok megosztásával is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!