2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Láncreakció

Láncreakció: Nem tárgyaltak Putyin békejavaslatáról a svájci békekonferencián + videó

Vukics Ferenc, katonai szakértő és Csizmadia Tamás jogász, elemző voltak a vendégeink.

  • Láncreakció: Nem tárgyaltak Putyin békejavaslatáról a svájci békekonferencián + videó

A hétvégi svájci békekonferencián nem tárgyalták Vlagyimir Putyin békejavaslatát. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta: Moszkva követelései csak még kiszolgáltatottabbá tennék a kijevi vezetést további agressziók esetében. A két napos tárgyalás végén született záródokumentum szerint Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak.

A záróközlemény mindenekelőtt a nukleáris biztonságra, az élelmiszer-ellátás biztosítására és a hadifoglyok cseréjére összpontosít, és az aláírók úgy fogalmaznak: „az ENSZ Alapokmánya, valamint „a területi épség és szuverenitás iránti tisztelet szolgálhat, illetve fog alapjául szolgálni egy átfogó, igazságos és tartós béke elérésének Ukrajnában”.

A nyilatkozatot a részt vevő 93 országból 81 írta alá, valamint az Európai Unió, ám azóta ez a szám csökkent, mert a fórum szervezői Jordániát és Irakot törölték az eredetileg közzétett listáról, egyelőre nem tudni, miért. A BRICS-tagok és Szlovákia sem írta alá a nyilatkozatot. A legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság; ezek az országok eleve külügyminiszteri vagy alsóbb szinten képviseltették magukat a tanácskozáson.

Andrej Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője így nyilatkozott: „Nincs kompromisszum a függetlenséggel, a szuverenitással és a területi integritással kapcsolatban. Ukrajna készen áll a tárgyalásokra az Orosz Föderációval a második békecsúcson, de saját feltételei szerint – hangsúlyozta az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Főbb témák: 

  • Vlagyimir Putyin béketervét még csak napirendre sem vette a svájci békekonferencia
  •  Fegyvergyárak épülnek Ukrajnában, Kijev szerint a cél az önálló hadiipar létrehozása
  •  Ukrajnában nagymértékű privatizáció kezdődött, stratégiai vállalatokat árverésre bocsátanak

Teljes adás: 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!