2021. 10. 26. Kedd Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csörte - A nap vitája 05:00

Kultúra

Vidnyánszky Attila is szót kap az Európai Parlament SZFE-vitáján

Az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT) kerül napirendre kedden a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye - írja a Magyar Nemzet Online.

A brüsszeli, de a vírus miatt lényegében távkapcsolattal zajló vita szereplői Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Upor László, a SZFE lemondott rektorhelyettese, illetve Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese lesz.

Az EP szakbizottsága a testület Zöld frakciójának kezdeményezésre vitatja meg az ügyet. Emlékezetes, korábban a CULT a Közép-európai Egyetem (CEU) és a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása miatt fogalmazott meg kritikát,

a szakbizottság ezen véleménye pedig a 2018-as, a magyar jogállamiság helyzetét bíráló Sargentini-jelentésben is visszaköszönt.

Az SZFE-kérdésben az uniós intézményeknek egyébként nincs hatáskörük, noha az EU Alapjogi Chartája tartalmazza a művészet és a kutatás szabadságának követelményét.

Az ügyben a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői Mariya Gabrielnek, az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért is felelős biztosának írtak levelet még szeptember elején, ebben azt panaszolták:

a magyar kormány „meghódítja” a független művészeti, tudományos és oktatási intézményeket.

Az EP oktatási és kulturális szakbizottságának a Fidesz EP-képviselője, Bocskor Andrea az egyik alelnöke. A CULT-nak más hazai tagja nincs.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Elkezdődött a Blokád című film forgatása

A taxisblokád idején játszódó alkotás központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök. 2021. október 25.

Jótékonysági NFT kampánnyal egybekötve adja ki új albumát a Bohemian Betyars

Négy év után jelentkeznek új nagylemezükkel a hazai a speed-folk-freak-punk nagykövetei, a Bohemian Betyars. 2021. október 24.

Elhunyt Venczel Vera

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt. 2021. október 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!