2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Kultúra

Van Gogh életmű-kiállítással ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a londoni National Gallery

Száz évvel azután, hogy a birtokába került Vincent van Gogh híres Napraforgók-sorozatának egyik darabja, a londoni National Gallery életmű-kiállítást szentelt a holland festőnek, egyebek mellett három olyan művet is bemutatva, amelyeket triptichonnak (egy merev közép- és két oldalsó részből álló festmény) szánt, de amelyeket sohasem állított össze.

  • Van Gogh életmű-kiállítással ünnepli fennállásának 200. évfordulóját a londoni National Gallery

A Van Gogh: Poets and Lovers (Van Gogh: költők és szeretők) című tárlat a poszt-impresszionista festőnek a dél-franciaországi Arles-ban és Saint-Rémyben két év alatt - 1988 februárja és 1890 májusa között - született alkotásait mutatja be.

„Művészete ez alatt az idő alatt új dimenzióra, új találékonyságra lelt”- magyarázta Christopher Riopelle, a szeptember 14-én a híres londoni képtár fennállása 200. évfordulója keretében megnyíló kiállítás társkurátora.

„Stílusában még vállalkozóbb szellemű és merészebb lett, újabb szabadságokkal, ritmusokkal, amelyet a munkája is tükröz” - tette hozzá a kurátor.

A kiállításon ötven vászon és rajz látható, amelyek Van Gogh tehetségéről tanúskodnak, amellyel a színek kifinomult és intenzív játékával érzelmeket képes ébreszteni.

A remekművek között sok ismert alkotás van, így a Csillagos éj, de sok más olyan festmény is van itt, amely sohasem hagyta el a magángyűjteményt vagy az eredeti múzeumot.

Az egyik sárga falú teremben látható három festmény, két „Napraforgók”, egyik 1924 óta van a National Gallery tulajdonában, a másikat pedig erre az alkalomra adta kölcsön a washingtoni múzeum, közöttük pedig a Hintázó nő, amely egy fotelben ülő nőt ábrázol.

„1889 elején a mester már öt vagy hat (napraforgót ábrázoló) képet festett kis lakásában, és azon gondolkodott, hogyan tudja bemutatni őket. Végül támadt egy zseniális ötlete" - mondta Christopher Riopelle. A festő szándéka egy olyan díszlet megteremtése volt, amelyben van valami vigasztaló. Ezt számos levélben a fivérének, Theónak is kifejtette. Most első ízben állítják ki a képeket együtt, szó szerint betartva Van Gogh szándékát.

"A kiállítás kiemeli, milyen mértékben használta fel az életművében taglalt témákat, a parasztot, a költőt, vagy arles-i nőt archetípusok teremtésére” - magyarázta Cornelia Homburg társkurátor.

A kiállításon megtalálhatók a dél-franciaországi természetet és tájakat bemutató festmények is, amelyek különböző érzelmeket képesek kiváltani a nézőkben. Erről tanúskodik az olajfákról készült sorozat is, egy másik a Saint-Rémy-de-Provence-t körülvevő hegyekről, illetve a város pszichiátriai intézetének kertjéről készült alkotások. Ez utóbbiban Van Gogh hónapokat töltött el.

„Nem csak olyan ember volt, akit gondok gyötörnek és szenved. Olyan valaki volt, aki mélységesen kötődött a természet szépségéhez, barátaihoz és a családjához, és ugyanilyen mélyen akart sikeres avantgárd művésszé is válni” - mutatott rá Christopher Riopelle.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Both Hunorral, Móczár Gáborral és Szűcs Gáborral beszélgettünk. Elsőként arról, vajon milyen jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy árvízi veszélyhelyzet idején kötekedjen valós segítség helyett. De megnyugtatunk mindenkit: nem csak nálunk vannak ilyen alakok, az osztrákoknál is találni politikai hullarablókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tim Robbins Debrecenben

Tim Robbins Debrecenben

Egyetlen pillanatnyi színház életre szóló élményt tud adni, gyarapodást, fejlődést tud hozni - mondta Tim Robbins Oscar- és Golden Globe-díjas színész sajtótájékoztatón hétfőn a debreceni Csokonai Színházban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!