2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Szőcs Géza halála - Orbán Viktor a költő versével búcsúzott

MTI

2020. november 6., péntek 15:33

Saját verssoraival búcsúzott a csütörtökön elhunyt Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, újságírótól, korábbi kultúráért felelős államtitkártól Orbán Viktor miniszterelnök.

"Minden élet kő egy épületben. Minden élet hang egy tenger által mormolt dalban, sorsokból szőtt óriási szőnyeg, Isten-szőtte óriási dallam" - idézte Facebook-oldalán Szőcs Géza Millenniumi óda című versét Orbán Viktor, hozzátéve: "Isten Veled, Géza!".

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott péntek reggeli interjújában elmondta: a koronavírus "a kormányt sem kíméli", a járvány következtében halt meg a főtanácsadójaként dolgozó Szőcs Géza is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda pénteken közölte, hogy Szőcs Gézát a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti.

Óriási veszteség érte az erdélyi magyarságot és az egész magyar nemzetet

Óriási veszteség az erdélyi magyarság és a teljes magyar nemzet számára Szőcs Géza költő, újságíró és politikus halála, aki a magyarság egyik legnagyobb formátumú költője, az autonómiapolitika oszlopos tagja volt - nyilatkozta pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az MTI-nek.

Kifejtette: kortársak voltak a szó szoros értelemben, egyben kolozsváriak, ez a körülmény szorosan összekapcsolta őket, életük sok tekintetben összefonódott. Fájdalmas, hogy kidőlt az erdélyi harcosok sorából Szőcs Géza, akinek távozása óriási veszteség az erdélyi magyarság és az egész nemzet számára.

Úgy vélte, Szőcs Géza akkor alapította az Ellenpontok című szamizdat folyóiratot, amikor már nem volt hova hátrálni az 1980-as évek elején, Nicolae Ceausescu diktatúrája falhoz állította a romániai magyarságot.

Ebben az állapotban álltak elő azok a kevesek, akik fel merték emelni szavukat a diktátor rendszere ellen, így Szőcs Géza is. A volt európai parlamenti képviselő és református püspök felidézte azokat az időket, amikor Désen tetten érte őket a Securitate és csoportos leleplezések történtek.

Emlékeztetett arra, hogy Szőcs Géza a rendszerváltozás kiemelkedő alakjaként 1989 után szerepet vállalt az alakuló Romániai Magyar Demokrata Szövetségben (RMDSZ), amely azonban később az "egypártrendszeri eltorzulás" során "kilökte magából", így hosszú és gyümölcsöző életpályáján más utakon találta meg a kibontakozást, gazdag költői termésével és magyarországi közéleti szereplésével az egész nemzetet tudta szolgálni.

"Meghajtjuk fejünket az ő emléke és életműve előtt, és rendezzük sorainkat, hogy méltók legyünk ahhoz, amit ő képviselt, amiért harcolt és munkálkodott" - mondta Tőkés László.

Szőcs Géza életének 68. évében hunyt el csütörtökön Budapesten.

MTI