2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

Pénteken indul a torockói Duna-Ház új évada

Zenés-táncos szabadtéri ünnepséggel indul a torockói Duna-Ház új évada szeptember 8-án – közölte a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.

  • Pénteken indul a torockói Duna-Ház új évada

A közleményben kiemelték: a közmédia erdélyi közösségi háza megújuló sorozatokkal, nemzeti és egyházi ünnepeinkhez kapcsolódó előadásokkal, látványos kamarakiállításokkal, változatos családi programokkal, a hagyományőrzést modern formában megvalósító alkotóműhelyekkel és további újdonságokkal vár kicsiket és nagyokat az új évadban is.

Torockón, alkalmanként kihelyezett helyszíneken, sőt közkívánatra az online térben is részt vehetnek az érdeklődők a ház ingyenes rendezvényein – tették hozzá.

Az évadnyitó rendezvényen pénteken 16 órától már iskolakezdésre hangoló, kreatív kézműves foglalkozásokkal várják a családokat Szakács Mária, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium pedagógusa vezetésével.

Később, 18 órától látványos zenés és néptánc produkciókkal állnak színpadra a térségből érkező együttesek. Fellép a Torockói Fúvószenekar és a Tordatúri Boglya Néptánccsoport, a torockói és torockószentgyörgyi tagokból álló Kis Szilas Néptánccsoport népi gyerekjátékokat és táncokat ad elő. A Csombordi Pipacs Néptánccsoport palatkai néptáncokat táncol, vezetőjük, Boros Erzsébet népdalénekes pedig szépkenyerűszentmártoni népdalokat énekel zenekari kísérettel.

A közleményben ismertették, hogy szeptember 15-én a Duna-Ház ad otthont a Torockószentgyörgyi Gazdanap nyitó előadásának. A rendezvényen Dániel Lajos kertészmérnök a gyümölcsfák metszéséről és ápolásáról, Debreceni József gépészmérnök a forgatás nélküli gazdálkodásról, Kovács Ottó állatorvos Mező-gazdálkodj okosan címmel, valamint Csíki Gyula kertészmérnök rózsákról és facsemetékről tart előadásokat.

Szeptember 18-án Hunyadi János honvédő harcairól tart előadást Hidán Csaba történész, harcművészet-oktató, amelyet interaktív önvédelmi bemutató követ a tordai Jósika Miklós Líceumban.

Szeptember 20-án indul el a Duna-Házban Csécs Márton esperes, Torockó unitárius lelkészének új sorozata, Részletekbe merülve címmel.

Jelezték: megújult szerkezettel folytatódik két népszerű online sorozat, a Mesetorna és a Mesés élményfestés. A Zámborszky Eszter mesepedagógus, alkotóművész vezette interaktív foglalkozásokhoz a Duna-Ház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lehet csatlakozni szeptember 26-tól.

A Magyar Népmese Napját interaktív mesés-zenés gyerekprogrammal ünneplik szeptember 29-én a Mesepadláson Pap Noémi Tekergő mesemondó, Kasabian Ágnes és Zselyke mesedalnokok, valamint torockói, torockószentgyörgyi és kövendi kisiskolások és óvodások részvételével. Kísérőprogramként a Legendárium című rajzfilmsorozat néhány friss epizódját vetítik.

Októbertől indul a Duna-Házban a torockói motívumokat kortárs ruhadarabokon megörökítő hagyományőrző workshop, Csegöldi Erika marosludasi iparművész, jelmeztervező irányításával. Folytatódik Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember sorozata, a Lélekműhely, Kovács Sándor egyháztörténész pedig október 24-én az 1956-os forradalom erdélyi következményeiről tart élményszerű előadást.

A tájékoztatás szerint november első hetében, az őszi szünetben élményfestő és kézműves tábort szerveznek a 9-14 éves korosztálynak.

A Duna-Ház már tizedik éve várja változatos, színvonalas és ingyenes szórakoztató programokkal a családokat. 

MTI

Fotó: duna-haz.com

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hornung Ágnes: Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Hornung Ágnes: Családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Magyarország kormánya számos intézkedéssel erősíti az apák szerepét a családokban, mivel aktív jelenlétük a gyermekek fejlődésére, érzelmi jólétére, valamint a családok harmonikus működésére is pozitívan hat - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!