2024. 09. 13. Péntek Kornél napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Kultúra

Örök nyugalomra helyezték a Nemzet Színészét

Eltemették Király Levente Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagját, a Nemzet Színészét.

  • Örök nyugalomra helyezték a Nemzet Színészét

A Délmagyar beszámolója szerint népes tömeg gyűlt össze hétfőn a szegedi Belvárosi Temetőben, hogy végső búcsút vegyen Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas színművésztől. A Nemzet Színésze, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, Szeged díszpolgára július 30-án reggel 87 éves korában hunyt el. 

Szeretett városában 2007-ben választották díszpolgárrá, temetésén Botka László polgármester búcsúzott az érdemes művésztől. 

– Nem tudott szeretet nélkül dolgozni és létezni. Mindig hangsúlyozta, hogy ő elsősorban ember, és csak másodsorban színész. Mindig a maximumot nyújtotta, és nemcsak a színpadon, hanem a mindennapi életben is – mondta a polgármester. 

– Neve mindörökre összeforr Szegeddel és a szegedi színjátszás gazdag történetével. Nemcsak kiváló művészi teljesítményével, de emberségével és elkötelezettségével is mély nyomot hagyott a szívünkben. Élete példaértékű mindannyiunk számára, bizonyítva, hogy hűséggel és szeretettel érdemes élni – folytatta Botka László. 

Már életében fogalommá vált

A Szegedi Nemzeti Színház társulata nevében Barnák László főigazgató búcsúzott a teátrum örökös tagjától. Ahogy fogalmazott, „Levi bácsi” már életében fogalommá vált, szakmai sikereivel, kivételes életművével kiérdemelte a színházi terület legrangosabb elismeréseit. 

– Kimunkált és élettapasztalattal teli, ugyanakkor játékos és szenvedélyes alakításaival nemcsak a szakma, hanem a nézők kiemelt rajongását is megkapta. Ennek utolsó nyilvános emléke, amikor a színházunk 140 éves évfordulójára rendezett gálaesten hosszú percekig vastapssal üdvözölte őt a közönség – mondta a főigazgató, majd felidézte legjelentősebb alakításainak hosszú sorát. Rámutatott, hogy

Király Levente 57 évet töltött a színpad és a közönség szolgálatában, 33 aktív éve alatt összesen 216 bemutatója volt.

Könnyed vígjátékokban éppúgy meghódította a publikum szívét, mint veretes tragédiákban. Pályája kezdetén klasszikus nagyoperettek táncos-komikusi szerepkörében aratott nagy sikereket, később sorra játszotta el a világirodalom nagy klasszikusainak karakterszerepeit. 

Fotó: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Varga Mihály: Sikeres a pénzügyminiszterek budapesti tanácskozása

Varga Mihály: Sikeres a pénzügyminiszterek budapesti tanácskozása

A pénzügyminiszterek budapesti találkozója minden szempontból sikeresnek tekinthető, mind a résztvevők körét, mind a megbeszéléseken elhangzottakat illetően - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) pénteki, budapesti tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!