2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Megnyílt az Attila örökösei - a hunoktól az Árpád-házig című kiállítás

Megnyílt az Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig című időszaki kiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.

  • Megnyílt az Attila örökösei - a hunoktól az Árpád-házig című kiállítás

A múzeum legújabb tárlata az antropológia és az archeogenetika segítségével szerzett tudáskockákat, eredettöredékeket mutatja be - hangzott el a megnyitón.

Bienert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta: a hunok, avarok és a magyarok történetéről szóló kiállítás a Magyarságkutató Intézet és a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével valósult meg.

Mint fogalmazott, a múzeum legújabb tárlata "egy nagyon izgalmas témát boncolgat", amit "keleti szálként" említenek. Hozzátette: a tárlat anyagában azokat az eredményeket szedték össze egy csokorba, amelyek tudományosan igazoltak. A főigazgató ugyanakkor hozzátette, hogy ezekből viszonylag kevés van.

"Ha azt a hosszú folyamatot nézzük, ami a keleti szálhoz köthető, akkor néhány arcot fogunk látni, ezeknek az embereknek a genetikai adatait és leírását, azokat a tényeket, amelyeket a tudomány fel tud mutatni" - mondta. Mint fogalmazott, nem akarnak következtetéseket levonni, azokat majd később, pár év múlva, amikor egy sokkal nagyobb adatállomány áll majd a rendelkezésükre annak megválaszolására, hogy a magyarság honnan jött, milyen utat járt be és a Kárpát-medencében milyen folyamatok zajlottak.

A régmúlt idők embereit a kiállításon arcrekonstrukciók hozzák közelebb, emellett régészeti leletek alapján készült tárgyrekonstrukciókon mutatják be a látogatóknak a honfoglalás kori kultúra egy-egy tárgyi elemét.

Az arcrekonstrukcióknak köszönhetően a közönség láthatja, hogy milyenek lehettek a hun, az avar és a magyar koponyákhoz tartozó emberi arcok.

A főigazgató beszédében köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatta a kiállítás létrejöttét.

Neparáczky Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója azt mondta: az archeogenetika egy olyan új tudományág, amely közvetlen információkkal szolgálhat őseink származásáról, rokoni kapcsolatáról és akár a népességük számáról is.

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a kiállítás olyan érdekes időutazásra hívja a látogatót, amelyen "a természettudományos módszerek mentén kialakított elméletetekkel és eredményekkel" végig visznek egy idővonalat a hunkortól az avar koron át az honfoglalás koráig. A tárlat október 16. és november 18. között látható a múzeum kiállítási csarnokában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!