2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kultúra

Megemlékezés a doni katasztrófa áldozatairól Karcagon

Emlékező istentiszteletet tartottak Karcagon, a doni katasztrófa évfordulóján. 1943. január 12-én az urivi hídfőnél a Vörös Hadsereg áttörte a védelmi vonalakat. A kétszázötvenezer fős 2. magyar hadsereg százharmincezer katonája esett el vagy került fogságba. Ez volt a II. világháború legnagyobb magyar katonai tragédiája.

  • Megemlékezés a doni katasztrófa áldozatairól Karcagon

A koronavírus- járvány miatt a megszokottnál jóval szűkebb körben ugyan, de idén is lerótták tiszteletüket a karcagiak a doni katasztrófában elesettek, fogságba esettek előtt. A Kun Piétán több száz karcagi áldozat neve olvasható.

A második magyar hadsereg román, olasz és német csapattestekkel Magyarország mostani határaitól 1200 kilométerre, mintegy háromszáz kilométer hosszúságú arcvonalon védekezett. 1943. január tizenkettedikén a jelentős fölényben lévő szovjet csapatok áttörtek, és kezdetét vette az addig is több tízezres veszteséget elkönyvelő II. magyar hadsereg tragédiája. Az ezt követő hetekben a magyar katonák és munkaszolgálatosok tízezrei estek el

Százharmincezren haltak hősi halált, fagytak meg a mínusz harminc fokos hidegben, vagy estek fogságba.

A hadsereg életben maradt tagjait április végén kezdték hazaszállítani a keleti frontról. A fogságba esettek évekig kényszermunkát végeztek a Szovjetunióban. Közülük nagyon kevesen térhettek haza.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!