2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kultúra

Magyarország, az élő hagyományok hazája címmel tett közzé videót a kormány

  • Magyarország, az élő hagyományok hazája címmel tett közzé videót a kormány

A kormány Facebook-oldalán jelent meg szombaton az a videó, amelynek címe Magyarország, az élő hagyományok hazája. A videóban megszólal Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Pál István "Szalonna" Liszt Ferenc-díjas népzenész és Csík János Kossuth-díjas zenész.

Nyitrai Zsolt úgy vezette fel a képsorokat, hogy a népzene, a népi kultúra, a néptánc, valamint a hagyományokon alapuló mesterségek továbbélése, a kézművesség azért fontos, mert "így tudtunk megmaradni magyarnak", és ez a záloga a hosszú távú megmaradásnak is.

Fekete Péter arról beszélt, a Csoóri Programnak és a Páva programsorozatnak köszönhetően sokkal erősebb a mai fiatalok hajlama például a néptáncra vagy a táncházba járásra. Úgy fogalmazott, ez nagy boldogság számára, mivel a szakemberek hosszú évtizedes munkája most beérni látszik.

Pál István "Szalonna" azt mondta, amikor nem volt támogatása ennek a kultúrának, akkor is összekapaszkodtak és együtt folytatták. Most, amikor támogatás is párosul a "szív-lélek" mellé, látni, hogy pillanatok alatt alakulnak új csoportok.

Hozzátette, azok a szakmákat, amelyek lassan feledésbe merülnek, mint a cipész, ruhafestő vagy népi hangszerkészítő, újra elkezdték a fiatalok tanulni. "Ez az, amitől a mi identitásunk a legerősebb, hogy van valamink, ami nincs másnak, és ez a népművészetünk, ez a kultúránk, ez a hagyományunk" - mondta.

Csík János kijelentette, minden generációnak szüksége van arra, hogy büszke lehessen erre. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a hagyományokat. A zenész arról is beszélt, hogy a hagyományőrzés, illetve a népművészettel foglalkozás szerencsére a támogatott kategóriába tartozik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

A DK petíciót intézett Magyar Péterékhez, hogy senkit ne indítsanak rá baloldali polgármesterekre! Milyen is a Demokratikus Koalíció demokráciafelfogása? A HírTV stúdiójában Both Hunor, a Századvég senior elemzője és Sarkadi-Illyés Csaba, az Economix újságírója ütköztette véleményét. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!