2024. 10. 10. Csütörtök Gedeon napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Kultúra

Lírai prózája miatt kapta meg a legmagasabb nemzetközi irodalmi díjat az ázsiai alkotó

Dél-koreai írónő kapta idén az irodalmi Nobel-díjat – írta meg a Mandiner. A lap hozzáteszi, hogy a díj kapcsán általában felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve is, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai.

  • Lírai prózája miatt kapta meg a legmagasabb nemzetközi irodalmi díjat az ázsiai alkotó

Átadták az irodalmi Nobel-díjat, amelyet idén a dél-koreai Han Kang vehetett át.

A Svéd Akadémia csütörtök 1-kor jelentette be a hírt. Az 53 éves írónak eddig nyolc regénye jelent meg, de jelentetett meg versesköteteket is, és 2016-ban már elnyerte a rangos nemzetközi Booker-díjat is.Magyarul eddig a Nemes teremtmények és a Növényevő című regényei jelentek meg.

Az irodalmi Nobel-díj eszmei és anyagi értelemben egyaránt a legértékesebb irodalmi díj. Alfred Nobel végrendelete értelmében évről évre annak a bármely országból származó szerzőnek adják át, aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá”.

Az irodalmi Nobel-díj kapcsán minden évben felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai.

Nevük rendszeresen ott szerepel az esélyesek között, néhány fogadóirodánál az oddsok alapján lehet tippelni a lehetséges nyertesre. Az egyik brit fogadóiroda becslései szerint Krasznahorkai Lászlónak idén 12-es oddsa volt megnyerni a díjat, Nádas Péter neve azonban hosszú évek után először tűnt el a fogadóirodák listáiról. A legesélyesebb szerintük Gerald Murnane ausztrál regényíró 4,5-ös oddsszal, őt a kínai Can Hszüe követi 5-össel.

De volt olyan fogadóiroda is, ahol Krasznahorkai László megelőzött olyan esélyeseket is, mint Haruki Murakami, Margaret Atwood, Karl Ove Knausgård.

Forrás: Mandiner

Fotó: Könyvesmagazin

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új korszak kezdődik a Csík Zenekar életében

Új korszak kezdődik a Csík Zenekar életében

A Csík Zenekar egyik alapítója, névadója, Csík János úgy döntött, hogy a rendszerszintű együtt muzsikálásban 2025-től nem vesz részt - közölte az együttes csütörtökön az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!