2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Legendás magyar filmek új megvilágításban a HírTV-n!

Szélesvásznú történelem címmel egyedülálló sorozatot indít útjára a HírTV, amelyben a rendszerváltás előtti évtizedek meghatározó, tévében mégis ritkán látható filmjei kerülnek hétről-hétre a képernyőre. A filmek levetítése előtt egy különleges magazinműsorban dolgozzák fel a szerkesztők az egyes alkotások hátterét, kulisszatitkait és eddig sosem látott-hallott részletek is kiderülnek. A sorozat műsorvezetője Bayer Zsolt lesz.

  • Legendás magyar filmek új megvilágításban a HírTV-n!

„A magyar filmművészet népszerű és emblematikus alkotásaiból szerettünk volna egy sorozatot elindítani. Egyedülálló vállalkozásként nem csak a filmeket szándékoztuk újra bemutatni, hanem azt a történelmi kort is, amiben készültek és játszódnak. Ha úgy tetszik, egy görbe tükröt tartani a múlt rendszer elé. A műsorban beszélünk majd a filmek alkotóiról, a színészekről, a rendezőkről, illetve a küzdelmeikről, amiket meg kellett vívniuk, hogy ezek a mai napig kedvelt filmek megvalósulhassanak. Azt is megmutatjuk, hogy az akkori politika hogyan befolyásolta a művészek pályáját, hogyan hallgattattak el alkotókat vagy éppen tiltottak be filmeket. Nagyon sok, eddig nem ismert részlet derül ki ezekről az alkotásokról, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik majd őket.” – mondta el Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

Mindezek szemléltetéséhez az akkori magyar filmhíradók izgalmas, televíziókban korábban soha nem látott részleteit is láthatják a nézők. A velünk élő történelem legfontosabb politikai személyiségei, kedvelt művészei, a sorsfordító politikai események vagy éppen az emberek hétköznapjai is bemutatásra kerülnek. A műsor vendégei lesznek történészek, szakértők, színészek, rendezők, kritikusok, az alkotók családtagjai és a magyar művészeti élet kiemelkedő személyiségei.

 

A bemutatásra kerülő filmek listája (nem sugárzási sorrendben): 

 

80 huszár

A gyilkos a házban van

A kenguru

A nagyrozsdási eset

Állami áruház 

Az élet muzsikája

Butaságom története

Csárdáskirálynő 

Csodacsatár

Egy szoknya egy nadrág  

Ezek a fiatalok

Fuss, hogy utolérjenek!

Gyula vitéz télen-nyáron 

80 huszár

A gyilkos a házban van

A kenguru

A nagyrozsdási eset

Állami áruház 

Az élet muzsikája

Butaságom története

Csárdáskirálynő 

Csodacsatár

Egy szoknya egy nadrág  

Ezek a fiatalok

Fuss, hogy utolérjenek!

Gyula vitéz télen-nyáron 

Hattyúdal

Isten hozta, őrnagy úr 

Kár a benzinért 

Két emelet boldogság

Liliomfi 

Mágnás Miska 

Megáll az idő

Mici néni két élete

Mit csinált felséged 3-5-ig

Te, rongyos élet

Tegnapelőtt

Történelmi magánügyek

Tüske a köröm alatt

„Egy jó film önmagában is helytálló, érvényes egész. Egy remekmű mindezt örök érvényűen teszi. Ám a jó film is és a remekmű is mesél a korról, amelyben született.

A Hír Tv most induló sorozatában arra teszünk kísérletet, hogy jó magyar filmek és magyar remekművek segítségével meséljünk a korról, amelyben ezek az alkotások megszülettek, meséljünk a saját múltunkról, életünkről, históriánkról. Tesszük ezt az alkotókkal, történészekkel, szakértőkkel, akiket meghívunk, s persze mesélnek maguk a filmek. Hiszen ezért jók illetve ezért remekművek.” – nyilatkozta Bayer Zsolt, a műsor vezetője.

 Az első adásra július 10-én szombaton este 19 órakor kerül sor és az Egy szoknya egy nadrág alkotást dolgozza fel. A Szélesvásznú történelem utána hetente szombaton jelentkezik majd a magazinműsorral és az azt követő filmmel.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!