2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Kultúra

Kultúrházak éjjel-nappal - Fekete Péter: kellenek a közösségek

Szükség van a hagyományokra, a kultúrára és legfőképpen a közösségeinkre, amelyek megtartó erőt, felemelő hitet és bátorságot adnak minden nap - jelentette ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat megnyitóján.

  • Kultúrházak éjjel-nappal - Fekete Péter: kellenek a közösségek

"A valahová tartozás kerül előtérbe a Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjén is, négyszáz helyszín több mint ezer programján. Az eseménysorozatot tizennegyedik alkalommal szervezték meg, tavaly több mint százezer ember vett rajta részt" - hangsúlyozta az államtitkár a pénteki nap kiemelt helyszínén, a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban.

Az idei programok, mások mellett koncertek, táncházak, kiállítások, kézműves foglalkozások a Mindennap értéket adunk mottó jegyében zajlanak. Szombaton Soltvadkert, vasárnap a Nógrád megyei Patak község kerül fókuszba, és valamennyi szomszédos ország is bekapcsolódik az eseménysorozatba.

Az idei rendezvény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). A szervezet alelnöke, Lőrinczy György a megnyitón kiemelte: a kultúrházak, művelődési intézmények egyik legfontosabb ereje, hogy olyan közösségteremtő helyszínek, ahol a kistelepüléseken is mindenki találhat értékes, minőségi programokat, amelyeket közösen tölthetnek el.

Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy Magyarországon mintegy 2500 művelődési ház, faluház, közösségi ház működik, emellett további 3200 civil és egyházi szervezet foglalkozik közművelődéssel. Ezekben több mint 4500 szakember dolgozik és további ötezer ember segíti a mindennapi munkát.

"Ezekben az intézményekben 2018-ban 67 millió látogatót fogadtak, több mint 30 ezer kulturális célú közösség, szakkör, művészeti csoport működik a kultúrházakban" - tette hozzá Bordás István.

Novák Péter zenész, színész, az esemény védnöke Halmos Bélát idézve kiemelte: ha valami hiteles, abból hagyomány tud teremtődni, mert ami hiteles, az értékes.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal pénteki megnyitó napjának házigazdája, a XXII. kerület a főváros bornegyede és szeretnék, ha a pezsgő- és borkultúra mellett az egyéb kulturális értékeikről is megismerhetnék őket.

A megnyitón fellépett Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész, Simkó-Várnagy Mihály csellóművész és a Kis Nádasdy Tánccsoport.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!