2024. 09. 28. Szombat Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 23:05

Kultúra

Kultúrával a világ összekapcsolásáért, avagy a Modi-féle út

Dr Mukesh Srivastava az indiai kovetseg kulturális vezetőjének írása.

  • Kultúrával a világ összekapcsolásáért, avagy a Modi-féle út

A kultúra egy fontos kapocs, amely átlépi a határokat és összeköti az emberekkel. Az elmúlt 10 évben láthattuk, hogy Narendra Modi miniszterelnök vezetésével a kulturális diplomácia erőteljes külpolitikai eszközzé vált India és további nemzetek kapcsolatainak erősítésében. Modi miniszterelnök átalakította India kulturális diplomáciájának globális megítélését, gazdag és sokszínű kultúráján, hagyományain és örökségén keresztül összekapcsolta a világot.

Modi miniszterelnök az indiai külpolitika öt pillére, a „Panchamrit” - „Samman” (méltóság), „Samvad” (párbeszéd), „Samriddhi” (közös jólét), „Suraksha” (regionális és globális biztonság) és „Sanskriti Evam Sabhayata” (kulturális és civilizációs kapcsolatok) - révén emelte India globális megítélését, ami tovább hangsúlyozza a világ kulturális kapcsolatainak fontosságát.

Vasudhaiva Kutumbakam: India kulturális lábnyomainak terjesztése

India világnézetének alapja, hogy az egész világot, a közösségeket egy család tagjaként fogja fel, ami az ősi indiai filozófiából, a Maha Upanishad szanszkrit nyelvű írásba ágyazott „Vasudhaiva Kutumbakam” (A világ egy család) filozófiából ered. Ez a COVID-19 világjárvány idején vált szembetűnővé, amikor India „Vishwa-Mitra”-ként (a világ barátjaként) segítő kezet nyújtott a világnak a „Vaccine Maitri” révén. A közelmúltban India G20-elnökségének témája, az „Egy Föld, egy család, egy jövő”, szintén a „Vasudhaiva Kutumbakam” lényegét és szellemét hordozza magában.

Alternatív egészségügyi rendszer: A jógától az Ayurvédáig

India “soft power” erősségeinek bemutatásában az egyik legjelentősebb kezdeményezés az indiai hagyományokhoz tartozó Jóga időtálló bölcsességének nemzetközi elismerése. Modi miniszterelnöknek az ENSZ Közgyűléséhez intézett felhívását követően 2014-ben június 21-ét a jóga nemzetközi napjává nyilvánították. Ezt követően az IDY globális jelenségűvé vált, és minden évben világszerte több millió ember vesz részt az eseményen. Még a COVID világjárvány idején bevezetett korlátozások idején is elindították a „WHO mYoga” alkalmazást Modi miniszterelnök vezetésével, hogy lehetővé tegyék a jóga tanulását és a közös jógaprotokollon alapuló gyakorlatok végzését, hogy a jóga előnyeihez milliók folyamatosan hozzáférjenek különböző nyelveken.

Az ENSZ székházában 2023-ban megrendezett IDY 9. kiadásán több mint 135 nemzetiség vett részt, ami Guinness-rekordot jelentett a legtöbb nemzetiség által egy jógaórán való részvétel tekintetében. Az IDY 2023 keretében jött létre a „Jóga óceáni gyűrűje”, a „Jóga a sarkvidéktől az Antarktiszig”, a „Jóga az északi és déli sarkokon”, a „Yoga Bharatmala” és a „Yoga Sagarmala”, amelyekben mintegy 23,14 Crore (kb. 231.400 millió) ember vett részt.

A kormány kulturális részlege, az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa (ICCR) minden évben világszerte segíti az IDY megszervezését kulturális központjain keresztül, köztük a budapesti Amrita Sher-Gil Kulturális Központon (ASCC), valamint a külföldi indiai missziókon keresztül. Az ICCR jógaoktatókat küld külföldre a jóga terjesztése céljából.

Ezenkívül a kormányzati kezdeményezések eredményeként a világ számos országában elismert lett az Ayurvéda, mint alternatív egészségügyi rendszer. 2014-ben a kormány minisztériumi státuszt adott az Ayurveda, Jóga és Természetgyógyászat, Unani, Siddha és Homoeopátia Tudományainak, amely AYUSH néven ismert. A minisztérium felelős ezen tudományok növekedését, fejlesztését és terjesztését célzó programok kidolgozásáért, politikájának kialakításáért és végrehajtásáért.

Az a tény, hogy az Ayurvédát több mint 30 országban ismerik el hagyományos gyógyászati rendszerként, és az Ayush termékeket több mint 150 országba exportálják, jól mutatja, hogy az Ayurveda nemzetközileg széles körben elterjedt. Becslések szerint az indiai Nutraceutical Market, amely 2020-ban 4 milliárd dollár volt, 2025-re várhatóan eléri a 18 milliárd dollárt.

Ezen túlmenően az ayurvéda gyakorlására vonatkozó szabályozási rendszer és a szakemberek számára államilag jóváhagyott tanfolyamok léteznek olyan országokban, mint Ausztrália, Svájc, Mauritius, Malajzia, Új-Zéland, Szerbia, Dél-Afrika és az Egyesült Arab Emírségek. Az ayurvédikus orvoslás gyakorlására engedélyt adnak többek között Argentína, Bahrein, Kanada, Ghána, az Egyesült Királyság, az USA, Hollandia, Omán, Katar, Kanada, Katar és Szingapúr kormányzati szervei. Magyarországon a természetgyógyászat részeként ismerik el az ayurvédikus gyógyászat gyakorlását.

Kapcsolódás a kulturális hagyományokon és örökségen keresztül

A különböző országokban az indiai fesztiválok megünneplése, az emberek túlnyomó részvételével India gazdag hagyományainak növekvő népszerűségét mutatja, beleértve a művészetet, a tánc- és zenei stílusokat, a nyelvet, az irodalmat és a kulináris sokszínűséget. India gazdag kulturális örökségének népszerűsítése érdekében az ICCR 37 országban működő központjain keresztül részt vesz kulturális fesztiválok szervezésében Indiában és külföldön, indiai tanulmányok és nyelvek tanszékeinek külföldi létesítésében, ösztöndíjak felajánlásában külföldi hallgatók/kutatók számára az indiai tanulmányok folytatására, a”World Sanskrit” díj, a Kiváló Indológus Díj, a Kiváló Alumni Díj, az Annapurna Díj és más hasonló tevékenységek/kezdeményezések létrehozásában. A kormány rendületlen erőfeszítéseit bizonyítja, hogy a közelmúltban a garba táncot 15. elemként felvették az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Emellett a „Vikas Bhi Virasat Bhi” keretében a jelentős civilizációs és vallási helyszínek megőrzése és helyreállítása is tükrözi a kormánynak az indiai kultúra népszerűsítésére irányuló erőfeszítéseit. A megőrzés és helyreállítás céljával a kezdeményezések részeként fontos mérföldkövek a Kashi Vishwanath folyosó Varanasiban, a Ram Mandir Ayodhya-ban, a Mahakaal Lok projekt Ujjainban, a Maa Kamakhya folyosó Guwahati-ban, vagy a buddhista körút, hogy csak néhányat említsünk.

A kormány erőfeszítéseket tett az indiai kulturális és szellemi örökség megőrzésére külföldön is. A Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha (BAPS) Mandir, az első hindu templom Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emírségekben történő felavatása Modi miniszterelnök által a világgal a kultúra révén való kapcsolatteremtésről tanúskodik. Modi miniszterelnök Úr találóan úgy jellemezte ezt a mérföldkövet, mint „az emberiség közös örökségének szimbólumát”.

A kulturális örökség megőrzése során a külföldi műtárgyak visszaszerzése is prioritást élvez. A Modi-kormány erőfeszítéseinek köszönhetően az Indiai Régészeti Felügyelet (ASI) 2014 óta 2023-ig több mint 340 indiai eredetű régiséget szerzett vissza külföldről.

Továbbá India ősi civilizációjának megőrzése érdekében a kormány 2023 decemberéig összesen 46 projektet hagyott jóvá a PRASAD (Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual Augmentation Drive) program keretében 1629,17 crore (1.629.170.000.000 rúpia) értékben, amelyek országszerte zarándokhelyeket fednek le.

Számos kulturális csereprogramon és kezdeményezésen keresztül a Modi-kormány ösztönözte az indiai és más országok művészei, tudósai és kulturális szakemberei közötti interakciókat, valamint a politikai és egyéb területek kiemelkedő vezetőit, elősegítve a kulturális együttműködés nagyobb megbecsülését. Az ICCR kiemelt programjai, ideértve a bejövő és kimenő kulturális delegációkat, valamint az akadémiai/prominens látogatók programját, e cél elérésére törekednek.

Kapcsolat az indiai diaszpórával

A helyi indiai közösség az indiai kultúra külföldön történő terjesztésének egyik kulcsfontosságú eleme. Amióta Modi miniszterelnök Úr átvette a hatalmat, mindig is kiemelten kezelte az indiai diaszpóra fontosságát. Hangsúlyozza, hogy az indiai diaszpóra különböző területeken India „márka nagyköveteiként”, többek között a kultúra területén is sokféle szerepet játszik. Számos lépést tettek annak érdekében, hogy mind a fiatalabb, mind az idősebb generációkat összekapcsolják kulturális gyökereikkel, és kultúrájukat és hagyományaikat világszerte tovább vigyék, többek között az „Ismerd meg Indiát programot” és a „Pravasi Teerth Darshan Yojana” programot.

A modern technológiák és platformok kihasználása

A kulturális diplomácia előmozdításának egyik jellegzetes kezdeményezése azt tükrözi, ahogyan a kormány a modern technológiákat és a közösségi médiaplatformokat kihasználva bemutatja India gazdag kulturális örökségét és történelmét a világnak. Az olyan kezdeményezések, mint a „Digitális India” és az indiai kulturális örökség „Virtuális Múzeum” programok lehetővé tették India kulturális műtárgyainak és hagyományainak digitalizálását, dokumentálását és bemutatását, biztosítva a hozzáférést az emberek számára az egész világon. Az indiai diaszpórával és az indiai kultúra szerelmeseivel való kapcsolattartás érdekében világszerte olyan kezdeményezésekre került sor, mint az India@75 és a CHALO India. Ezek a kezdeményezések elősegítik az indiai kultúra megőrzését és megosztását a világgal.

Összefoglalva

A Modi-kormány különféle programjai és kezdeményezései az indiai kultúra terjesztésére korszerűnek mondhatók, de mélyen gyökereznek a „Bharat” ősi hagyományaiban és meggyőződésében. Ez valóban egy „Modi-fikáció” abban, ahogyan az indiai kulturális diplomáciát a jelenkorban felfogják. Az indiai kultúra, hagyományok és örökség élénk mozaikjának bemutatásával, valamint a kultúrák közötti párbeszéd, a kölcsönös tisztelet és a nemzetek közötti megbecsülés elősegítésével a „Modi-mód” lehetővé tette, hogy az „Új India” a kultúrán keresztül összekösse a világot.

-----

Dr. Mukesh Kumar Srivastava

Igazgató

Amrita Sher-Gil Kulturális Központ,

Indiai Nagykövetség

Budapest, Magyarország

(A kifejtett nézetek személyesek)

Az eredeti, angol nyelvű cikk a DailyNews Hungary oldalán jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.
Visszaéltek Marco Rossi képével

Visszaéltek Marco Rossi képével

Egy Tisza-párti politikus kampányfotóján tűnt fel a válogatott mestere, aki nem gondolta, hogy ez lesz a mindennapos rutinnak számító szurkolói fotózkodásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!