2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Kultúra

Kitüntették a temesvári magyar színházat a román kultúra napja alkalmából

A Kulturális Érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis román államfő a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházat pénteken, a román kultúra napja alkalmából.

  • Kitüntették a temesvári magyar színházat a román kultúra napja alkalmából

A kitüntetést professzionalizmusának és odaadásának az elismeréseként, a romániai kulturális értékek belföldi és külföldi népszerűsítéséért kapta meg a közönségét és a színházművészetet hét évtizede szolgáló bánsági teátrum.

Romániában 2010-ben nyilvánította a parlament a nemzeti kultúra napjává január 15-ét, a nemzet költőjének tartott Mihai Eminescu születésnapját. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház az első magyar intézmény, amely ebből az alkalomból a román állam legmagasabb kulturális elismerésében részesült.

Az elnöki hivatalban rendezett pénteki ünnepségen több jeles filmkritikust, képzőművészt, zenészt és rendezvényszervezőt is kitüntetett Iohannis, az intézmények sorában pedig a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színháznak a Kulturális Érdemrend parancsnoki fokozatát, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulatának, a Peles Nemzeti Múzeumnak és a Jászvásári Filharmóniának az érdemrend tiszti fokozatát adományozta az államfő.

Méltatásában Iohannis úgy fogalmazott: Románia a művészi szabadság és alkotás hazája, a színházművészetnek és a román kultúra egészének gazdagításához pedig a nemzeti kisebbségek is jelentősen hozzájárulnak.

A temesvári magyar színháznak adományozott állami kitüntetést az intézményt másfél évtizede vezető Balázs Attila igazgató vette át. A rendezőként, fesztiválszervezőként, színházi egyesület alapítójaként is tevékenykedő színművész a magyar közmédiának elmondta: a rangos elismerés a temesvári magyar színház által tudatosan felvállalt sokszínűségnek is szól.

Balázs Attila kitért arra, hogy január 19. és 26. között Temesváron rendezik meg az öt erdélyi magyar társulatot tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) hagyományos seregszemléjét, a MAFESZT-et, kihasználva azt a figyelmet, amely a 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő bánsági városra irányul. Hozzátette: idén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nemcsak románul, hanem angolul is feliratozza előadásait.

A bánsági magyarság egyik kulcsfontosságú intézményeként a temesvári magyar színház kiemelkedő szerepet játszik az anyanyelv ápolásában. Fontos intézményi hátteret jelent és közösségszervező feladatot tölt be a szórványmagyarság életében, ugyanakkor kulturális hidat is épít a többségi románság és a többi nemzeti közösség felé: rendszeresen dolgozik román rendezőkkel, magyar nyelvű előadásait román feliratozással teszi hozzáférhetővé és élvezhetővé a más anyanyelvű színházkedvelők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb adaptáció készült a Monte Cristo grófjából

Újabb adaptáció készült a Monte Cristo grófjából

Újabb francia filmes adaptáció készült a Monte Cristo grófjából, Alexandre Dumas klasszikussá vált regényéből, amelyet szerda este mutattak be nagy sikerrel, versenyen kívül a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!