2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kultúra

Kihirdette az Inkubátor Program nyerteseit az NFI

A jövő innovatív filmeseinek támogatásával is ünnepli a magyar film napját a Nemzeti Filmintézet (NFI): fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának nyerteseként öt pályakezdő rendező készítheti el első mozifilmjét. Emellett az NFI csütörtöktől húsz magyar vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé online.

  • Kihirdette az Inkubátor Program nyerteseit az NFI

Az NFI csütörtöki közleménye szerint Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás vághat bele első mozifilmje elkészítésébe az NFI Inkubátor Programjának támogatásával. A 2015-ben indított kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek támogatása.

Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.

Mint írják, az öt filmtervet az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki a tíz döntős közül.

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta.

Szabó Mátyás filmterve, a Kukkoló Ábelről szól, aki ha behunyja a szemét, képes mások szemével látni. Csoma Sándor Magasságok és mélységek című drámája igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről. Miklós Ádám Mélypont Érzés című dokudrámája három szerfüggő felépülését követi végig. Moldovai Katalin Teljes napfogyatkozás című drámája egy tanárnőről szól, akit egy szülő azzal vádol meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. Baranyi Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fi vígjátékának főhőse Misi, aki időutazással próbálja leküzdeni félelmeit.

A közlemény szerint az Inkubátor Program népszerű a pályakezdő filmesek körében, összesen 60 pályázó jelentkezett első mozifilmtervével. A program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt - írják.

Mint kiemelik, április 30. 2018 óta a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben.

Az NFI nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a magyar film napja alkalmából. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!