2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Hét előadást hallhat a közönség az OSZMI-ban

Budapesti színházépületekről, a színházrendező fogalmának változásáról, régi hangfelvételekről, valamint Gombár Judit díszlet- és jelmeztervezőről, Rév István Árpád bábjátékosról, Kun Zsuzsa táncművészről és Csortos Gyula színművészről is tartanak előadást a PIM Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI) a Kutatók éjszakáján, pénteken.

  • Hét előadást hallhat a közönség az OSZMI-ban

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is csatlakozik az OSZMI a Kutatók éjszakájához, a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére Európa-szerte megrendezett ingyenes rendezvényhez: pénteken 17 óra és 20 óra 30 perc között várják az érdeklődőket előadásaikra - közölték a szervezők az MTI-vel.

Bodolay Géza, az OSZMI igazgatója a színházrendező fogalmának változásáról tart előadást. Harmincöt éve talán egyetlen színház volt színművész-igazgató kezében, mára ez az arány éppen fordított - ennek a folyamatnak az összefüggéseiről szól az előadás.

Huber Beáta muzeológus "Betemetett" színházépületek címmel tart előadást, amelyen azoknak a fővárosi színházépületeknek ered a nyomába, amelyeket időközben lebontottak, vagy már nem színházként üzemelnek. Az OSZMI Topográfiai Gyűjteményében őrzött fotók és dokumentumok segítségével újra élővé teszi ezeket az elfeledett, "betemetett" színházépületeket.

Turnai Tímea muzeológus, az OSZMI Szcenikai gyűjteményének munkatársa Táncszerelem címmel Gombár Judit (1937-2016) díszlet- és jelmeztervezőről tart előadást. Gombár Judit hagyatékán, rajzain, tervein keresztül kirajzolódik a Győri Balett születésének és tervezéseinek története is.

Gajdó Tamás, az OSZMI tudományos főmunkatársa "Megy ez egyáltalán?" - Színháztörténet hangszalagon című előadásában az 1950-es, 1960-as években született, nem a nyilvánosságnak szánt hangfelvételeket mutat be.

Somogyi Zsolt muzeológus A Bábjátékos bútorai címmel Rév István Árpád (1898-1977) iparművészeti tevékenységéről beszél a Kutatók éjszakáján. A magyar bábművészet kiemelkedő alakja - akinek teljes hagyatéka az OSZMI Bábtárába került - 1941-ben nyitotta meg Magyarország első kőbábszínházát. Az azt megelőző évtizedekben azonban a képző- és iparművészet számos területén működött, szobrokat készített, tervezett játékokat, textíliákat, bútorokat és mesterhegedűket, rajzolt reklámgrafikákat és mesekönyv-illusztrációkat - az előadás az életműnek ezt az eddig kevéssé kutatott területét mutatja be.

Halász Tamás muzeológus Kun Zsuzsáról, a XX. századi magyar táncművészet egyik legnagyobb alakjáról tart előadást. A balerina, balettigazgató, pedagógus hagyatéka idén került az OSZMI Táncarchívumának gyűjteményébe, az előadás ebből a kincsestárból ad ízelítőt.

Csiszár Mirella muzeológus Csortos Gyula (1883-1945) háztartáskönyveiről beszél. A Nemzeti Színház örökös tagjának az OSZMI Kézirattárába került öt, 1938 és 1943 között vezetett, feketébe kötött határidőnaplóját mutatja be, amelyek lapjairól a művész hétköznapjai tárulnak fel.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!