2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Hantai Simon munkáiból nyílik centenáriumi kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából mintegy 20 művet mutat be péntektől a Hantai 100 című kiállítás Budapesten, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában (KMFA), ahol a művész négy alkotása először lesz látható Magyarországon.

  • Hantai Simon munkáiból nyílik centenáriumi kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

    A centenáriumi tárlaton a hangsúlyt az ötvenes évekbeli alkotások kapják - tájékoztatta a KMFA az MTI-t hétfőn.

    A közlemény szerint az életmű kiindulópontjaként a tárlat Hantai Simonnak a Képzőművészeti Főiskolán készült figurális kisméretű pasztelljével indul. Hantai is, mint kortársai közül sokan, sorozatokban alkotott, mindig kísérletezve különböző anyagokkal, technikákkal.

    A tárlat tükrözi a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus közötti átmenetet. Az 1950-es évektől készült erőteljes színvilágú, fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal gazdagított szürrealista képei közül kettő is szerepelt Hantai első párizsi tárlatán, melyet André Breton, a szürrealizmus atyja rendezett röviddel a festő Párizsba érkezése után.

    Hantai a folyamatos kísérletezés eredményeként szakított a szürrealistákkal, alkotásai egyre erőteljesebben gesztusokká váltak, majd az absztrakt expresszionizmus felé fordult. A hatvanas évektől visszanyúlt a kezdetekhez és újragondolva azt kialakította saját technikáját a "pliage"-t. A vászon hajtogatásával, gyűrésével, csomózásával és festésével Hantai kilenc, egymástól jól elkülöníthető korszakot hozott létre. Ezek közül a Mariale-, a Catamuron- és a Tabula-sorozat egy-egy darabja mutatkozik be a galériában.

    Mint írják, a KMFA kiállítása a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményes anyagából rendezett tárlatával egy időben lesz látható, mintegy kiegészítve a páratlan életművet.

    A száz éve született művész festményei a világ vezető múzeumaiban és meghatározó magángyűjteményeiben is megtalálhatók. Idén májusban a centenárium alkalmából több mint 130 alkotása volt látható a párizsi Louis Vuitton Fondation épületében Anne Baldassari kurátor vezetésével. A művészt 2019 óta a világ egyik leghíresebb magángalériája, a Gagosian képviseli, születése centenáriuma tiszteletére a galéria New York-i és párizsi kiállítótermében nyíltak tárlatok - áll a közleményben.

    Hantai Simon centenáriumi kiállítása december 22-ig lesz látható a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!