2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Kultúra

Győzelem: Révbe ért a székely petíció, Spanyolország befutott

  • Győzelem: Révbe ért a székely petíció, Spanyolország befutott

Hosszú hónapok küzdelmei után a hetedik európai uniós államban, Spanyolországban is sikerült elérni a törvényben meghatározott limitet, a székely petíció támogatóinak száma éjjel negyed kettőkor végre elérte a szükséges 40500-et az ibériai államban. Ezzel a kezdeményezés minden bizonnyal érvényes és eredményes lesz, hiszen a szükséges egymillió szignót már korábban sikerült összegyűjteni, és hat európai uniós államban – Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Svédországban és Szlovákiában – is meglett már előzőleg a kellő számú aláírás.

A sikerhez azonban kellett egy hetedik állam is, ez lett most Spanyolország

Sokan talán már nem hittek benne, de mégis sikerült elérni a célt
Fotó: Facebook/Írdalá.hu

Spanyolország előretörése annak is lett köszönhető, hogy a Gerilla.hu csapata a közelmúltban Pesty László kampányfőnök vezetésével napokig Katalóniában és Baszkföldön kampányolt, és személyesen kérte az ottani politikusok segítségét ahhoz, hogy a székely petíció aláírásgyűjtése az ibériai államban is célba érjen.

A kampánycsapathoz Bilbaóban csatlakozott Juhász Hajnalka (KDNP), az Ország­gyűlés külügyi bizottságának alelnöke; a delegáció személyesen egyeztetett a Baszk Nemzeti Párt vezetésével.

Közel a cél Szlovéniában is, ahol már csupán 585 aláírás kell a jogszabályban kitűzött cél eléréséhez. Ha ilyen ütemben gyűlnek az aláírások, akkor a szomszédos országban is meglehet a kellő számú szignó, akár már vasárnap vagy a jövő hét elején.

Sok támogató áll az ügy mellé Lettországban is, de ott azért még csaknem 3 ezer aláírás hiányzik a cél teljesítéséhez.

Bár a kampánycsapat sikerre vitte a székelyek ügyét, a gyűjtés azonban nem áll le, mert ahogy a szlovéniai kampányt irányító Veress Hilda, a kampánycsapat operatív igazgatója lapunknak korábban elmondta: a február 7-i határidőig a ráadáson is dolgozni kell azokban az államokban, ahol éppen csak átlépték a küszöböt, mert a szignók egy része hibás lehet. A munkának látszik az eredménye, mert ha lassabban is, de érkeznek az újabb litvániai és svédországi aláírások. A szignókat a február 7-i határidő lejárta után ellenőrzik majd.

 

Magyar Nemzet

 

Történelmi sikert ért el az írdalá.hu

Az európai polgári kezdeményezés indulása óta az Európai Bizottság 76 polgári indítványt vett nyilvántartásba, ezekből mindössze 5 volt sikeres.

Mostanáig.

A Pesty László nevével fémjelezett írdalá.hu kampány Spanyolországban is megszerezte a szükséges mennyiségű szignót.

Kapcsoltuk Pesty Lászlót.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!