2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kultúra

Féltávnál a riói karnevál

Harmadik napjához ért a világ egyik leghíresebb fesztiválja, a riói karnevál. A parádén a szambáé a főszerep. A brazil nagyvárosban mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai. A verseny győzteseit a mulatság utolsó napján, hamvazószerdán hirdetik ki.

  • Féltávnál a riói karnevál

 

A hétvégén ismét százezrek mulattak Brazília második legnagyobb városában, Rio de Janeiróban. A világ talán leghíresebb és legismertebb farsangi felvonulása vasárnap féltávhoz érkezett.

A csaknem 600 méter hosszú szambadrómon órákon keresztül haladtak a színes jelmezekbe öltözött táncosok. A résztvevők csaknem másfél órán keresztül táncoltak, mire végigvonultak a sugárúton.

Mint minden évben, idén is a kosztümök, a díszletek, a járművek és a jelmezek mellett természetesen a szambáé a főszerep. A karneválon mérik össze tudásukat a legjobb iskolák táncosai. A győzteseket hamvazószerdán hirdetik ki.

Az eseményre a világ minden részéről érkeztek turisták. Együtt mulattak fiatalok és idősek, nők és férfiak. A szervezők 2 millió embert várnak a hatnapos rendezvényre. A helyiekkel együtt 7 millióan ünnepelnek Rióban. Sőt, idén az ország női labdarúgó-válogatottja is részt vesz a karneválon.

A karnevál várhatóan 4 milliárd reálba, vagyis több mint 280 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerül a dél-amerikai országnak. Ez azonban a számítások szerint megtérül, mert a szálláshelyek 90 százaléka már jóval a felvonulás előtt elkelt.

Az első Riói karnevált 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az ünnepe kimerült abban, hogy az akkori hagyományoknak megfelelően álruhát, vagy legalábbis álarcot öltöttek a résztvevők, akik megöntözték egymást vízzel. miközben sárral, liszttel és tojással dobálták meg egymást.

A karnevált jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg. S bár szinte valamennyi latin-amerikai országban táncos mulatsággal búcsúztatják a telet, a riói esemény kiemelkedik az összes rendezvény közül.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Habár a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának zsűrije mesterműnek, sőt a legjobbnak minősítette Nádas Péter író Rémtörténetek című kötetét, úgy tűnik a magyar író azért részesülhetett rangos elismerésben, mert fehér - derül ki a prae.hu. elemző cikkéből, melyet az Index szemlézett. 
Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!