2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Kultúra

Február 7-ig még összegyűlhetnek a spanyol aláírások a Minority SafePack-hez

Szijjártó Péter gyalázatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.

  • Február 7-ig még összegyűlhetnek a spanyol aláírások a Minority SafePack-hez

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Unió minden támogatást megad az illegális migránsoknak, az őshonos etnikai kisebbségekkel, így az erdélyi magyarokkal azonban nem hajlandó foglalkozni.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése azonban még nem bukott el. Pesty László, az irdala.hu kampányfőnöke a spanyolországi baszk és a katalán pártoktól kért segítséget a szükséges számú aláírás összegyűjtéséért.

A polgári kezdeményezés célja az volt, hogy az Európai Unióban jogszabályok szülessenek a kisebbségek kultúrájának és nyelvének megőrzése érdekében. A szükséges aláírás összegyűlt, még az Európai Parlament is elsöprő többséggel támogatta az ügyet, de a Bizottság szerint az őshonos kisebbségek védelme nem az ő feladatuk, az nemzeti hatáskörbe tartozik.

A brüsszeli elutasítással a Minority SafePack elbukott, egy másik kezdeményezés, az irdala.hu azonban folyik tovább. Az akcióval Európa őshonos kisebbségeit szólította meg a Székely Nemzeti Tanács. Székelyföldet – a gyanú szerint – a bukaresti kormány szándékosan nem juttatja megfelelő uniós forráshoz, a régióban élők ezért akarnak közvetlenül az EU-nál pályázni a kohéziós forrásokra.

Itthon össze is jött a szükséges támogatás, a többi uniós országban már nehezebb feladat volt az aláírásgyűjtés. A Facebook, YouTube és Twitter letiltotta a kampány online hirdetéseit, de a járvány miatt Brüsszel végül beleegyezett a határidő eltolásába, ami így február 7. lett.

Végül Romániában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Svédországban is sikerült kellő mennyiségű aláírást összegyűjteni. A hiányzó mennyiség Spanyolországban lehet meg.

Sokan bíznak azonban abban, hogy a brüsszeli testület másodszorra már nem kockáztatja meg azt, hogy a polgárok akaratát nyíltan semmibe vegye.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

A 2022. évi országgyűlési választásokat követően kiderült, hogy a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd alkotta választási szövetség több mint 4 milliárd forint összegű tiltott külföldi kampánytámogatásban részesült.
Marco Rossiék Varga Barnabásnál jártak a kórházban

Marco Rossiék Varga Barnabásnál jártak a kórházban

Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint a játékosok nevében Botka Endre is meglátogatta a stuttgarti kórházban Varga Barnabást, aki vasárnap súlyos fejsérülést szenvedett a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ismét Budapesten koncertezik a Pantera

Ismét Budapesten koncertezik a Pantera

Ismét Magyarországon ad koncertet a Pantera. A metálzene történetének egyik legnagyobb hatású zenekara jövő év eleji európai turnéja keretében 2025. február 3-án lép fel a Budapest Sportarénában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!