2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Február 7-ig még összegyűlhetnek a spanyol aláírások a Minority SafePack-hez

Hír TV

2021. január 24., vasárnap 17:25

Szijjártó Péter gyalázatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Unió minden támogatást megad az illegális migránsoknak, az őshonos etnikai kisebbségekkel, így az erdélyi magyarokkal azonban nem hajlandó foglalkozni.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése azonban még nem bukott el. Pesty László, az irdala.hu kampányfőnöke a spanyolországi baszk és a katalán pártoktól kért segítséget a szükséges számú aláírás összegyűjtéséért.

A polgári kezdeményezés célja az volt, hogy az Európai Unióban jogszabályok szülessenek a kisebbségek kultúrájának és nyelvének megőrzése érdekében. A szükséges aláírás összegyűlt, még az Európai Parlament is elsöprő többséggel támogatta az ügyet, de a Bizottság szerint az őshonos kisebbségek védelme nem az ő feladatuk, az nemzeti hatáskörbe tartozik.

A brüsszeli elutasítással a Minority SafePack elbukott, egy másik kezdeményezés, az irdala.hu azonban folyik tovább. Az akcióval Európa őshonos kisebbségeit szólította meg a Székely Nemzeti Tanács. Székelyföldet – a gyanú szerint – a bukaresti kormány szándékosan nem juttatja megfelelő uniós forráshoz, a régióban élők ezért akarnak közvetlenül az EU-nál pályázni a kohéziós forrásokra.

Itthon össze is jött a szükséges támogatás, a többi uniós országban már nehezebb feladat volt az aláírásgyűjtés. A Facebook, YouTube és Twitter letiltotta a kampány online hirdetéseit, de a járvány miatt Brüsszel végül beleegyezett a határidő eltolásába, ami így február 7. lett.

Végül Romániában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Svédországban is sikerült kellő mennyiségű aláírást összegyűjteni. A hiányzó mennyiség Spanyolországban lehet meg.

Sokan bíznak azonban abban, hogy a brüsszeli testület másodszorra már nem kockáztatja meg azt, hogy a polgárok akaratát nyíltan semmibe vegye.

Hír TV