Vasárnap az amúgy szombati ételről szólt minden Budapest belvárosában. A Hír TV a fesztiválra kilátogatóktól kérdezte, hogy miből van és mi az eredete a sóletnek.
- Izraeli és babból készül. 24 órán keresztül.
- Riporter: És mi az eredete azt tudják?
- Az az eredete, hogy szombaton nem dolgozunk, ezért pénteken már oda rakták és ezért 24 órán keresztül készül.
A fesztivál egy másik vendége, akit szintén megkérdeztünk is pontosan tudta, hogy mik az összetevők. „Bab, libahús és gersli van benne” – sorolta. A magyar sólet valóban ebből áll össze. És persze a tojás sem hiányozhat. Mindenhol kígyózó sorokban várták, hogy megkóstolhassák a tradicionális zsidó ételt a 4. Sólet Fesztiválon.
„Nem csak egy zsidó étel, hanem egy kifejezetten magyar vagy közép-európai étel is. Úgyhogy ez egy jó étel ahhoz, hogy egy kicsit egymást jobban megismerjük, hogy leüljünk egy asztalnál és a zsidó kultúra, a magyar kultúra, illetve a környező országok kultúráit egy kicsit ötvözve jobban megismerkedjünk egymással” – fejtette ki Köves Slomó, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.
Egyébként ez Európa legnagyobb kóser fesztiválja: a Kazinczy utca 400 méter hosszú szakaszán 8 ezer adag iraki, marokkói, magyar, illetve izraeli sóletet főztek meg.
„Ezzel négyfajta ízvilágot mutatunk meg és azt is megmutatjuk, hogy a zsidóság egyrészt lojális a saját hagyományaihoz, hiszen mindenütt volt sólet, de ugyanakkor a külvilág hatása, a befogadó közeg hatása is ott van. Egyszerre vagyunk lojálisak a saját hagyományainkhoz és a befogadó közeghez” – árulta el a rabbi.
Vasárnap estig koncertek, gyermekfoglalkozások és a zsidó kultúrát bemutató programok várják a látogatókat.