2024. 06. 27. Csütörtök László napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Kultúra

Elhunyt Donald Sutherland

Hosszan tartó betegség után, 88 éves korában, meghalt a hollywoodi sztár, Donald Sutherland.

  • Elhunyt Donald Sutherland

A Világgazdaság beszámolója szerint Donald Sutherland haláláról a fia adott ki közleményt.

Fájó szívvel mondom, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Én személy szerint a filmtörténelem egyik legfontosabb szereplőjének tartom. Soha nem rettent el egy szereptől, legyen az jó, rossz, vagy rút. Szerette, amint csinált és azt csinálta, ami szeretett. Ennél többet nem kívánhat az ember. Jó életet élt 

– írta Keifer Sutherland.

A világhírű kanadai színész neve összesen majdnem 200 stáblistán volt ott.

Donald Sutherland az Atlanti-óceán partján fekvő Saint John városában született, Kanadában. A közeli Bridgewater nevű kisvárosban nőtt fel. Már tizennégy évesen rádiósként dolgozott. A torontói egyetem mérnökhallgatójaként lépett be az intézmény színjátszó csoportjába, és az elismerő vélemények hatására döntött úgy, hogy kipróbálja a színészi pályát. A Londoni Zenei és Drámai Akadémia elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja volt, s kezdett epizódszerepeket kapni televíziós sorozatokban.

A filmvásznon 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírnevet azonban Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak.

Hat évtizedes filmes pályafutása során olyan filmekben szerepelt, mint

A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek.

Pályafutása elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott. Elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is átvehetett.

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek, az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 vagy A kijelölt túlélő című népszerű sorozatokból.

Fotó: Shutterstock

Forrás: Világgazdaság/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!