2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Csángó fesztivál hat napon át Jászberényben

Több mint félszáz kulturális esemény, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi valamint magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek az augusztus 6-tól 11-ig tartó jászberényi 29. Csángó Fesztivál - Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában.

  • Csángó fesztivál hat napon át Jászberényben

Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvényről elmondta, hogy a programsorozattal a csángókra szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Augusztus 6-án este a Boka Gábor színtársulat Háry János című előadását láthatják az érdeklődők a Jászság Népi Együttes székházában. Az előadáson táblaképekkel illusztrálják a főhős kalandjait.

Augusztus 7-én a Folkforgatag nevű gálaműsor első részében a Magyar Állami Népi Együttes műsorát láthatja a közönség Tánckánon - Hommage a Kodály Zoltán címmel a szabadtéri színpadon. A program második részében a jászberényi Jártató Ifjúsági Táncegyüttes előadásán kívül külföldi együttesek gálaműsorát tekinthetik meg a látogatók szintén a Szabadtéri színpadon. A fellépő együttesek Bolíviából, Kolumbiából, Törökországból, Ecuadorból, Indonéziából érkeznek.

Szűcs Gábor a programok közül kiemelte, hogy augusztus 9-én a Táncképek című gálaműsor első részében a Jászság Népi Együttes előadását láthatják az érdeklődők a szabadtéri színpadon. A második részben tartják a Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben láthatóak lesznek a népszerű televíziós vetélkedő gyermek és felnőtt táncosai, zenészei, énekesei.

A fesztivál keretében augusztus 9-én a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi nemzetek és a jászsági csoportok képviselői is.

Augusztus 11-én a Főtér színpadon a Viszontlátásra Jászberény című gálaműsorban erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, külföldi együttesek lépnek fel, közreműködik a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes , a Jászberényi Hagyományőrző Egyesület és a Zagyva banda.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, kiállításokkal, népi gyermekprogramokkal várják a látogatókat. Augusztus 7. és 11. között az Ízek utcáján és terén gasztronómiai különlegességekkel, pálinka- és bormustrával, sörkülönlegességekkel várják a látogatókat.

Augusztus 8-tól 10-ig a Szikra Galéria és Étteremben rendezik meg a VI. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. A rendezvény célja, hogy a Kárpát-medence és Moldva gazdasági és kulturális civil szervezeteivel összefogva hatékonyabban tudják szolgálni az őshonos kisebbségek szülőföldön maradását. Emellett kiállításokkal várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Fricska Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes ifjúsági csoportja és a Jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium.

A fesztivál fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap, a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány és Jászberény önkormányzata.

Szervező: Az összetartozás rendezvénye a jászberényi Csángó Fesztivál

 

A tánc közös nyelvként köti össze a külhoni és az anyaországi résztvevőket a jászberényi Csángó Fesztiválon - mondta a rendezvény szervezőjeként a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője. 

Szűcs Gábor a fesztivál küldetésének nevezte a külhoni nemzetrészek és különösen a csángók kultúrájának bemutatását. A szervező üdvözölte, hogy nemcsak az anyaország fogadja a határon túlról érkezőket, hanem elkezdődött a néphagyományok újbóli tanulása is. Anyaországi fiatalok folyamatosan járnak az idősebbekhez, hogy elsajátítsák a tánctudást. Hasonló céllal indult el a fesztivál is csaknem három évtizede, hiszen a Jászság Népi Együttes már a nyolcvanas években is kutatta a gyimesi és moldvai csángók kultúráját, a rendszerváltás után pedig lehetősége nyílt arra is, hogy több évtizedes elzártság után elhívja őket Magyarországra - tette hozzá.

A 29. Csángó Fesztivál augusztus 6-tól magyarországi, külhoni és külföldi vendégek műsoraival, táncházzal és koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal, valamint a Fölszállott a páva gálaműsorával várja az érdeklődőket - ismertette Szűcs Gábor.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!