2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Kultúra

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.

  • Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, hogy a Brunszvik-kastély parkjában most már két múzeum van egymáshoz közel: a tavaly átadott Agroverzum Tudományos Élményközpont és a megújult emlékmúzeum, amely a zenetörténet egyik géniuszának hagyatékát mutatja be.

A zene és a tudomány szorosan összekapcsolódik, "a tudósok a zenében keresnek feloldódást", ennek jó példája, hogy Bólyai János matematikus kiválóan hegedült, Werner Heisenberg fizikus pedig zongorázott - tette hozzá.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a múzeum megújítása és a kút építése 200 millió forintba került, de a projekt további eleme a Brunszvik-Beethoven sétány megépítése, amelyre 400 millió forintot fordítanak.

Jelezte, hogy a közbeszerzés során hamarosan kiválasztja a város a kivitelezőt, így év végére elkészülhet a beruházás.

A képviselő arról is beszélt, hogy a Brunszvik-család és Ludwig von Beethoven hagyatéka feladatot és kötelezettséget ró a ma emberére, vagyis a múlt értékeinek megóvása mellett új értéket is kell teremteni. Úgy vélte, a múzeum felújítása ennek ékes példája, hiszen értékmentés és értékteremtés is történt egyben.

Balázs Ervin, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója hangsúlyozta, hogy a több mint hetven éve működő martonvásári kutatóintézet szorosan épít a Brunszvik-Beethoven-hagyományokra, ennek jele, hogy több mint hatvan éve rendeznek nyáresti szabadtéri koncerteket a Nemzeti Filharmonikus Zenekar részvételével. Jelezte, hogy idén a koncertek a pandémia miatt elmaradnak, cserébe a Beethoven-emlékév miatt érkező látogatókat egy teljesen megújult múzeum várja.

Szabó Tibor polgármester az ünnepség keretében adta át a város felajánlását a Beethoven Emlékmúzeum számára: a városvezető Mária Terézia 249 évvel ezelőtti adománylevelének eredeti példányát juttatta el a múzeumnak, amely mostantól a kiállításon is megtekinthető.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szerint "romantikus regényekbe illő szerelem" volt Beethoven és Brunszvik Jozefin között, a kastély pedig a világhírű zongorista több magyarországi koncertjének adott helyet. Az állandó tárlat 21. századi módon mutatja be kettejük kapcsolatát, a zeneszerző muzsikájának jobb megértését is szolgálja, illetve mostantól külön szoba őrzi a halhatatlan kedvesek emlékét.

A sajtóanyag szerint az évente csaknem húszezer látogatót vonzó Beethoven Emlékmúzeumot 1958-ban hozták létre azzal a szándékkal, hogy a zeneszerző és a Brunszvik-család szoros kapcsolatát, ezen keresztül kötődését Magyarországhoz, valamint a magyarországi Beethoven-emlékeket bemutassa. Az akkor létrejött gyűjtemény a székesfehérvári István Király Múzeum állandó kiállításaként a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézetében, a Brunszvik-kastélyban kapott helyet.

Az állandó kiállítás utoljára 1989-ben újult meg. A mostani felújítás után a korábban háromszobányi tárlat kibővült egy újabb tematikus szobával és egy foglalkoztató teremmel, ezzel alkalmassá vált szakmai és kamarazenei programok lebonyolítására.

A díszkút az Ybl Miklós által az 1870-es években tervezett Várkert Kioszk sokáig elhanyagolt kertjében állt, majd 2016 júliusában került az MNB Alapítványok tulajdonába, ekkor kezdődtek meg a teljeskörű felújítási munkálatok az épületben és a kertben egyaránt. A 2017 tavaszán kiadott bontási engedély alapján sor került a díszkút kőelemeinek bontására azzal a feltétellel, hogy azt később, más helyen fel kell állítani. Így került a díszkút a Brunszvik-kertbe, a kert felújításának utolsó elemeként.

 

Beethoven előtt tiszteleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szabadtéri Játékok Ajándékkoncertje

 

Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Szabadtéri Játékok augusztus 15-i Ajándékkoncertje.

A zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából a közönség nemcsak slágerdarabokat, hanem különleges, ritkábban elhangzó kompozíciókat is hallhat Gyüdi Sándor vezényletével a szegedi Dóm téren - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. A Prométheusz teremtményei nyitánya után Beethoven D-dúr hegedűversenye hangzik el, amelynek szólistája Kosztándi István lesz. Az est második felében a VI. Pastorale szimfónia szólal meg. A közönséget idén nem a megszokott 4000 fős lelátó várja. A jelenlegi korlátozásoknak megfelelően 1500 fős, ültetett nézőteret állítanak fel a macskakövekre. A zenekar a Dóm előtti lépcsőkön foglal majd helyet. A 2020-as Ajándékkoncertre szóló ingyenes jegyek egy része a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál és a Szabadtéri jegyirodájánál érhető el. A REÖK - regionális összművészeti központban személyesen július 1-től vehetők át a belépők szegedi lakcímkártyával a készlet erejéig. A szimfonikus bérlettel rendelkezőknek a zenekar Facebook-oldalára küldött üzenetben és a honlapjukon szereplő címekre küldött e-mailben van lehetőségük írásbeli előjegyzésre.

A városi idegenforgalom fellendítéséért a jegyek másik felét a fesztivál a legjelentősebb szegedi szállodáknak ajánlotta fel. A belépőket a Novotel Szeged, az Art Hotel Szeged, a Hunguest Hotel Forrás Szeged, valamint a Mátrix és a City Hotel osztja majd szét szállóvendégei között.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!