2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

A Zöld könyv és a Bohém rapszódia taroltak az idei Oscar gálán

Hír TV

2019. február 25., hétfő 13:50, frissítve: hétfő 15:13

A Zöld könyv című film nyerte el a legjobb film, Olivia Colman a legjobb színésznő, Rami Malek pedig a legjobb színész Oscar-díját a tegnap este tartott 91. Oscar-díjátadó gálán. A Zöld könyv-ön kívül aratott a Bohém rapszódia, a Roma és a Fekete Párduc című film.

Rami Malek saját névtábláját illeszti fel saját Oscar-szobrára. Ezek a pillanatok kevésbé ismertek: a győztesek a ceremónia után a kulisszák mögé vonulva vésetik rá nevüket az egyen szobrokra. A legjobb színész díját a Bohém rapszódiában Freddie Mercury alakításásért elnyerő Malek valóban bohém és rapszodikus volt, az ünnepi pezsgővel azonnal le is öntötte a bulvársajtó jelenlevő munkatársait.

A legjobb film díja a Zöld könyvé– hangzott el a legfontosabbnak tartott díj átadásakor. A 91. Oscar-díjátadó talán legnagyobb meglepetése Peter Farrelly filmje hozta. A Zöld könyv a 60-as években játszódik Amerikában, a szegregáció idején - a fekete zongoraművész, Don Shirley koncertturnén járja végig Amerika déli részét, ahol akkor fénykorát élte a rasszizmus.

Az egész történet a szeretetről szól. Arról, hogy szeretnünk kell egymást, annak ellenére, hogy különbözőek vagyunk, és arról, hogy tudnunk kell, mi az önazonosságunk. Egy nép vagyunk– mondta a díj átvételekor Peter Farelly, a film rendezője.

Az este másik nagy nyertese a Roma című mexikói alkotás volt: a már most óriási népszerűségnek, kultusznak örvendő film - amely a 70-es években Mexikóváros Roma negyedében játszódik - elnyerte a legjobb idegen nyelvű film díját.

Ha vesztest is meg kellene nevezni, akkor az Glenn Close színésznő lenne: a legjobb színésznő kategóriában jelöltek A férfi mögött című filmért, hetedszer vett részt jelöltként az Oscar-gálák történetében, és most sem kapta meg a díjat. Helyette Olivia Colman brit színésznő vehette át A kedvenc című történelmi drámában nyújtott játékáért a szobrot.

Egy nevezésben lenni ilyen színészegyéniségekkel, mint Glenn Close. Ön volt az egyik kedvencem. Higgye el, nem akartam, hogy ilyen kellemetlen helyzet alakuljon ki... (kacaj) Régen takarítónő voltam, nagyon szerettem, ezért volt időm erről a pillanatról álmodozni. Majd ezt vágják ki!– mondta Olivia Colman brit színésznő, a legjobb női alakítás díjának nyertese. 

A Queen-nel kapcsolatos film sikere miatt maga a legendás brit rockzenekar nyitotta meg egyébként a los angelesi ceremóniát, és elhangzott a legjobb betétdal győztesének, a Lady Gaga-Bradley Cooper páros dala is, a Shallow.